Και νέα εμπλοκή με το φυσικό αέριο

Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή - Πούτιν
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009 14:11
UPD:14:28

«Πολύ μικρή έως και μηδενική» είναι η ροή φυσικού αερίου» στη Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι άνοιξαν οι στρόφιγγες προς την Ουκρανία με προορισμό τους ευρωπαίους πελάτες της, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρή και απαράδεκτη κατάσταση.

«Η πληροφορία που έχουμε από τους παρατηρητές μας είναι πολύ μικρή ή και μηδενική ποσότητα φυσικού αερίου διέρχεται αυτήν τη στιγμή. Η κατάσταση είναι προφανώς πολύ σοβαρή και πρέπει να βελτιωθεί γρήγορα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους δημοσιογράφους.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιτήρηση της διέλευσης του φυσικού αερίου δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στους σταθμούς που πρέπει να παρακολουθήσουν.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει δικαιολογία στην παρεμπόδιση της επανάληψης της πλήρους ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», σχολιάζει άλλη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαμάχη χωρίς τέλος

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, η Ουκρανία είναι αυτή που εμποδίζει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Κατηγόρησε παράλληλα τις ΗΠΑ ότι υπαγορεύουν τις ενέργειες της Ουκρανίας στη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε φυσικό αέριο».

«Χθες πιστεύαμε ότι η πόρτα για το φυσικό αέριο άνοιξε, αλλά την έκλεισαν πάλι οι Ουκρανοί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του το Κίεβο παραδέχθηκε ότι πράγματι παρεμποδίζει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διέλευσης που έχει επιβάλει η Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή – Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά μη τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Η επικοινωνία τους κράτησε περίπου 15 λεπτά και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ρώσου πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να δοθεί- και στη βάση όσων συμφωνήθηκαν χθες στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οριστική λύση στο θέμα και να εξασφαλιστεί η προμήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βεβαίως και της χώρας μας, με φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας έγινε επίσης ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, οικονομικά, τουριστικά, αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα