ΕΒΕΑ: Προτάσεις για άρση δυσκολιών δανειοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009 15:20

Πέντε προτάσεις για τη διευκόλυνση παροχής Κεφαλαίων Κίνησης από τις τράπεζες προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ καταθέτει με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως οι μικρομεσαίοι είναι αντιμέτωποι με δυσλειτουργίες του συστήματος και ζητεί την παρέμβαση του υπουργού για την επίλυση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος προτείνει:

1) Αλλαγή του όρου περί «τριών συνεχόμενων χρόνων κερδοφορίας» σε «μία κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια».

2) Να διατηρηθεί η δυνατότητα διακοπής της περαιτέρω συνεργασίας ΤΕΜΠΜΕ-Τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 7%, αλλά να απαλειφθεί η δυνατότητα του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει στην κάθε τράπεζα άνευ ετέρου.

3) Να επιμείνουν κατηγορηματικά το ΤΕΜΠΜΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης στην εφαρμογή του όρου περί «μη παροχής επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στην τράπεζα» για το 20% του δανείου.

4) Να απαλλαγεί το σύστημα από την επιβάρυνση της εισφοράς 0,6% Ν.125/75, και να προστεθούν οι 60 μονάδες βάσης στο επιτόκιο ώστε να γίνει αυτό ελκυστικότερο για τις τράπεζες.

5) Να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (κάτι το οποίο απαγορεύεται από το πρόγραμμα), ώστε να μετριασθούν τα αυστηρά πιστωτικά κριτήρια

Καταλήγοντας σημειώνει: «Πιστεύουμε πως μπροστά στη δυσλειτουργία του συστήματος, η οποία έχει ήδη εκδηλωθεί αν και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του, και τις προσδοκίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις χωρίς να μπορούν να ικανοποιηθούν από τις τράπεζες, απαιτείται η άμεση παρέμβαση σας η οποία θα έχει τεράστια απήχηση και θα βοηθήσει να αποφευχθεί η εντύπωση πως εξαγγέλλονται σωστές πρωτοβουλίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Η ευκολότερη εφαρμογή του προγράμματος θα βοηθήσει καθοριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με κάθε τρόπο, αφού αντιμετωπίζουν πλέον καθαρό πρόβλημα επιβίωσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα