Ευρωζώνη: Περιθώρια για νομισματική χαλάρωση «βλέπει» ο ΟΟΣΑ

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009 13:06
UPD:14:29

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που πλέον αριθμεί 16 μέλη μετά την ένταξη της Σλοβακίας, θα παραμείνει χαμηλός, πιθανότατα έως τα μέσα του 2010.

Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού σώματος για την καλύτερη επιτήρηση του χρηματοοικονομικού κλάδου προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη νέα έκθεσή του, την οποία δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που πλέον αριθμεί 16 μέλη μετά την ένταξη της Σλοβακίας, θα παραμείνει χαμηλός, πιθανότατα έως τα μέσα του 2010.

Ο ΟΟΣΑ επιμένει στην πρόβλεψή του για ύφεση στη ζώνη του ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 και τονίζει ότι «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν μεγάλοι», ακόμη και αν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι μικρός.

Οι προβλέψεις του Οργανισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου και αναφέρονται σε αρνητική ανάπτυξη -0,6% για το 2009 και 1,2% για το 2010.

Όπως επισημαίνει ο Νίγκελ Πέιν, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ενώ οι προβλέψεις είναι οι ίδιες με εκείνες που έγιναν πριν από μερικούς μήνες, αυξάνονται οι κίνδυνοι για ένα πιο αρνητικό αποτέλεσμα.

«Υπάρχουν σίγουρα μεγαλύτερα περιθώρια για νομισματική χαλάρωση», δήλωσε ο Πέιν σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters, αναφερόμενος στην ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη.

Όπως προβλέπει η πλειονότητα των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 2,50% στην αυριανή συνεδρίασή της.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας» εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκούρια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην οικονομία της Ευρωζώνης.

«Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να συρρικνώνεται», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός «καταγράφει μεγάλη πτώση» μετά τα υψηλά επίπεδα στα οποία ανήλθε το καλοκαίρι.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην ευρωζώνη θα είναι, τους επόμενους μήνες, «πολύ πιο σημαντική» από ό,τι σήμερα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα