Θεαματική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2001 19:19
UPD:19:23

Εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έκλεισαν χθες με πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν αυξημένο από την αρχή των συνεδριάσεων μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εισήλθαν στην Καμπούλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/13/177043.htm , γεγονός που ενισχύει τις ελπίδες για γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, οι επενδυτές έδειξαν να υιοθετούν την άποψη ότι η νέα αεροπορική τραγωδία στη Νέα Υόρκη προκλήθηκε από μηχανική βλάβη. Οι τοποθετήσεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το θετικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/13/177188.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,54% και έκλεισε στις 5.277 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.565 μονάδες σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 4,32% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.368 μονάδες αυξημένος κατά 2,24%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,46% και έχει φθάσει τις 4.939 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές που κατέγραψαν χθες σημαντικές απώλειες. Η μετοχή της British Airways ενισχύθηκε κατά 4,7%, ενώ η μετοχή της Air France σημείωσε άνοδο 10,4%. Ανάλογα κέρδη (9%) κατέγραψε και η μετοχή της EADS, η οποία ελέγχει το 80% της Airbus, καλύπτοντας πλήρως τις χθεσινές της απώλειες.

Η μετοχή της Accor, του τέταρτου μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου στον κόσμο, ενισχύθηκε κατά 6,26%, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση είχε σημειώσει πτώση 5,8%.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν, επίσης, οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ των οποίων οι: Νokia, Ericsson, Philips και Alcatel. Η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε κατά 3,3% παρά την είδηση ότι στο πρώτο οικονομικό εξάμηνο η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 8,45 δισ. στερλινών.

Σημαντική άνοδο σημειώνει και η μετοχή της Infineon στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η γερμανική εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε σημαντικές ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε ότι δεν διαπιστώνει ενδείξεις βελτίωσης στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Η μετοχή της Marconi ενισχύθηκε κατά 6,11%. Η βρετανική εταιρεία εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε οριακή επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο.

Ανοδικά κινήθηκε και ο πετρελαϊκός κλάδος επωφελούμενος από τη σημαντική άνοδο των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 57 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 21,15 δολάρια ανά βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο κατά 64 σεντς και έχει φθάσει τα 21,87 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP και Shell ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 3,3% αντιστοίχως. Η μετοχή της TotalFinaElf σημείωσε άνοδο 4,6%.

Τέλος, ανοδικά κινείται και η μετοχή της BASF. Η κορυφαία ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη τρίτου τριμήνου στο κατώτατο όριο των σχετικών προβλέψεων και προέβη στην εκτίμηση ότι αναμένει σημαντικά ασθενέστερη κερδοφορία στο σύνολο του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα