ΥΠΟΙΟ: Γόνιμη η συνάντηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών

Ενεργοποιείται άμεσα ο τρίτος πόλος του προγράμματος στήριξης
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 15:17
UPD:16:32
AΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γόνιμη και ουσιαστική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, τη σημερινή συνάντησή του με την Eλληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

Όπως είπε ο κ. Παπαθανασίου, στη συνάντηση τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της ρευστότητας και συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο τρίτος πόλος του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας, που είναι το θέμα των εγγυήσεων, ενώ ολοκληρώνεται και η διαβούλευση μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών για την υπογραφή των μέτρων ρευστότητας.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με το ταμείο εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και επισημάνθηκε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα τα οποία και αυτά θα επιλυθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Γ. Παπαθανασίου: Γόνιμη και ουσιαστική η συνάντηση με ΕΕΤ

«Γόνιμη και ουσιαστική» η συνάντηση με ΕΕΤ

Ο υπουργός επισήμανε στην ΕΕΤ ότι σε συνεργασία με την ΤτΕ θα ασκείται τακτικός και ουσιαστικός έλεγχος, προκειμένου αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας να εφαρμοστούν, ώστε το ταχύτερο δυνατό να λειτουργήσει πλήρως προς όφελος της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό, οι επίτροποι του δημοσίου θα εγκατασταθούν από την επόμενη εβδομάδα στις τράπεζες για τον έλεγχο της πορείας της ρευστότητας των τραπεζών.

Δεν είναι υψηλά τα επιτόκια στην ελληνική αγορά, δηλώνει από την πλευρά του ο γ.γ. της ΕΕΤ, Χρήστος Γκόρτσος.

«Αν υπήρχε άφθονη ρευστότητα στην αγορά, κάτι που δεν υφίσταται, δεν θα χρειάζονταν κανένα πρόγραμμα στήριξης. Τα επιτόκια στην ελληνική αγορά δεν είναι ψηλά. Οι συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία περιλαμβανομένου και του τραπεζικού συστήματος, δεν επιτρέπουν να δίνονται τα δάνεια με όλη αυτή την ευκολία που δίνονταν ένα χρόνο πριν», δήλωσε ο κ. Γκόρτσος στο ρ/σ Alpha 98,9.

KKE: Ψίχουλα για τους πολίτες

Σχολιάζοντας τις συστάσεις του υπουργού Οικονομίας για μεταφορά της ρευστότητας στους επιχειρηματίες και τους πολίτες, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκτίμησε πως «η προτροπή που κάνει ο κ. Παπαθανασίου αφορά κυρίως την επιχορήγηση των επιχειρηματιών, διότι στους πολίτες τι να μεταφερθεί; Κι αν μεταφερθούν θα είναι ψίχουλα που δεν θα δώσουν τίποτα». Όπως είπε, οι διαμάχες μεταξύ τραπεζικού κεφαλαίου, βιομηχανικού κεφαλαίου και κυβέρνησης, είναι διαμάχες στο ίδιο γήπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα