Φυσικό αέριο από την Ελλάδα στη Βουλγαρία

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 15:25
UPD:15:30
REUTERS/DENNIS SINYAKOV

Την τροφοδότηση της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, διευκρινίζοντας ότι καθημερινά θα λαμβάνονται δύο εκατ. κυβικά μέτρα μεθανίου από τη χώρα μας.

Ήδη, πρόσθεσε, υπάρχει η σχετική συνεννόηση με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία μπορεί να κάνει χρήση του αερίου που βρίσκεται στους αγωγούς μεταφοράς προς την Ελλάδα, οι οποίοι διασχίζουν την επικράτειά της, για την κάλυψη των αναγκών της. Αντίστοιχη διαπραγμάτευση πρόσθεσε, βρίσκεται σε εξέλιξη και με την Τουρκία.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Ντιμιτρόφ, η Βουλγαρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στον Πειραιά.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, μίλησε για «τεχνικά εφικτή» επαναλειτουργία του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι, δεδομένου όπως είπε, ότι «προφανώς υφίσταται έντονη ανάγκη τη στιγμή που κλείνουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και νοσοκομεία στη χώρα διότι δεν έχουν θέρμανση».

REUTERS/STOYAN NENOV

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σόφια, Γιούρι Ισακόφ, κάλεσε τη βουλγαρική πλευρά «να μην είναι ντροπαλή αλλά να διεκδικήσει αποζημίωση από την Ουκρανία, η ευθύνη της οποίας για την κρίση είναι πεντακάθαρη». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απώλειες της βουλγαρικής οικονομίας από τη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 125 εκατ. λέβα( περίπου 63 εκατ. ευρώ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα