Βρετανία: Εν αναμονή νέου σχεδίου διάσωσης των τραπεζών

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 18:15

Νέο πακέτο δραστικών μέτρων για αναθέρμανση του δανεισμού αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ύφεσης που ταλανίζει τη Βρετανία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times.

Σε πυρετό εργασιών βρίσκονται οι Βρετανοί υπουργοί, οι οποίοι εξετάζουν προτάσεις για έκτακτη χρηματοδότηση των τραπεζών, χαλάρωση των κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας και παροχή κρατικών εγγυήσεων έναντι των τοξικών ομολόγων που βαραίνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Πολλή δουλειά περιμένει τους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ¶λιστερ Ντάρλινγκ σκοπεύει να καταλήξει σύντομα στα οριστικά μέτρα τα οποία και θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα.

Η τελευταία παρέμβαση «σωτηρίας» της βρετανικής κυβέρνησης ακολουθεί μετά τη βουτιά των τραπεζικών μετοχών που έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τη δεκαετία του 1980 και την προειδοποίηση της εταιρείας Capital Economics ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, οι βρετανικές τράπεζες θα αναγκαστούν να διακόψουν τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά 400 εκατ. λίρες τα επόμενα χρόνια.

Μια τέτοια μείωση, η οποία αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής βρετανικής παραγωγής, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τη βρετανική οικονομία, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Την ώρα που παράγοντες του κλάδου της βιομηχανίας, όπως ο γενικός διευθυντής Συνδέσμου Βρετανικών Βιομηχανιών, Ρίτσαρντ Λάμπερτ, από την κυβέρνηση να λάβει τολμηρά μέτρα για αναθέρμανση του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, ορισμένοι υπουργοί ευελπιστούν ότι θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τη Δευτέρα, πριν την ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα