Σε κλίμα έντονων πιέσεων για τους ελληνικούς τίτλους, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's και την προοπτική υποβάθμισης και από την Fitch, ξεκίνησαν οι διαδικασίες έκδοσης του νέου πενταετούς ομολόγου.
Πρόκειται για το πρώτο κρίσιμο τεστ στο οποίο θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων, με τη διαφορά των επιτοκίων των συγκεκριμένων ομολόγων έναντι των γερμανικών πενταετών, να ξεπερνά και τις 3 εκατοστιαίες μονάδες.
Ενδεικτικό της ανησυχίας για την έκβαση της έκδοσης, είναι ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανακοίνωσε χθες απλά την πρόθεση να εκδώσει πενταετή ομόλογα, χωρίς να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που ζητεί μέσω αυτού.
Το ποσό που θα απορροφήσει θα προκύψει από τον όγκο των προσφορών που θα συγκεντρώσουν οι κύριοι ανάδοχοι και εφόσον το επιτόκιο που θα προσφέρουν οι Ελληνες και ξένοι θεσμικοί, θα είναι εντός των πλαισίων της αγοράς.
Το τρέχον επιτόκιο των 5ετών ομολόγων κυμαίνεται στο 5,25%-5,30%, έναντι 2,25% που είναι το επιτόκιο του πενταετούς της Γερμανίας.
Ωστόσο, το Δημόσιο, δεν έχει πλέον περιθώρια επιλογών, αφού οι δανειακές ανάγκες είναι ιδιαίτερα πιεστικές και δεν μπορεί να μην εκδώσει ομολογιακούς τίτλους και να περιοριστεί σε εκδόσεις βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, που έχουν χαμηλότερο κόστος έκδοσης, αλλά απαιτούν ανανέωση κάθε τρεις έξι ή δώδεκα μήνες.
Σε ό,τι αφορά στο ύψος της έκδοσης, το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στον αρχικό του σχεδιασμό για ποσό 3-5 δισ. ευρώ, αλλά, «όλα θα εξαρτηθούν από την αγορά» λένε χαρακτηριστικά.
Δεν κρύβουν επίσης την ανησυχία τους για τις συνέπειες στα ελληνικά ομόλογα από τις υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε μια αρνητική διεθνή συγκυρία, ενώ φοβούνται ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν την προσεχή Δευτέρα, θα βαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα, εκτός και αν οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008.
Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης των πενταετών ομολόγων ορίστηκαν πέντε τράπεζες, και συγκεκριμένα η Banca IMI, η Barclays Capital, η Citi, η HSBC και η NBG, ενώ άλλοι ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι υπόλοιπες τράπεζες που συμμετέχουν στην ομάδα των βασικών διαπραγματευτών.
Η κοινοπρακτική έκδοση αντί της δημοπρασίας εξασφαλίζει την απορρόφηση ενός μίνιμουμ ποσού, που θα απορροφήσουν οι ανάδοχοι, ανεξάρτητα αν θα το διαθέσουν ή όχι σε τρίτους.
Οι επόμενοι «σκόπελοι»
Νέες δυσκολίες έπονται, αφού μέσα στο πρώτο τρίμηνο, μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα δύσκολες εκδόσεις ομολόγων και συγκεκριμένα τριετούς και δεκαετούς διάρκειας, όπου επίσης υπάρχουν ισχυρές πιέσεις στα επιτόκια των συγκεκριμένων τίτλων.