Βρετανία: Νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 09:39
UPD:10:24
REUTERS/ANDREW WINNING

Νέο οικονομικό πακέτο για τη σωτηρία των τραπεζών της, αξίας πολλών δισ. στερλινών, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, παρέχοντας στα τραπεζικά ιδρύματα εγγυήσεις έναντι των χρεών τους καθώς και τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν έναντι έκτακτων ζημιών, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η περαιτέρω βύθιση της οικονομίας σε ύφεση.

Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο διάσωσης των τραπεζών που ανακοινώνει η κυβέρνηση της Βρετανίας σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στη Royal Bank of Scotland, ενώ στόχος του είναι η αναθέρμανση του πιστωτικού ενδιαφέροντος των τραπεζών για την παροχή δανείων προς καταναλωτές και εταιρείες.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χορήγηση δανείων», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Αίγυπτο, πριν τη δημοσίευση των στοιχείων εντός της εβδομάδος, τα οποία θα πιστοποιούν επίσημα πως η οικονομία της Βρετανίας έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης για πρώτη φορά από το 1992.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε χορηγήσει στις τράπεζες «ένεση» ρευστότητας 37 δισ. στερλινών (55 δισ. δολάρια), τον Οκτώβριο, ωστόσο οι αγορές πιστώσεων παραμένουν μέχρι σήμερα «παγωμένες».

Βάσει του νέου σχεδίου, οι τράπεζες θα πρέπει να απομονώσουν τα στοιχεία υψηλού κινδύνου του ενεργητικού τους, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση έναντι συγκεκριμένου τιμήματος. Αν και θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη για τις αρχικές ζημίες, τουλάχιστον θα έχουν θέσει ένα «πλαφόν», ενισχύοντας την εμπιστοσύνη.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την επέκταση του προγράμματος ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), το οποίο λήγει αυτόν το μήνα και επιτρέπει στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να ανταλλάσουν μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού με άλλα στοιχεία μεγαλύτερης εμπορικής αξίας.

Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα προσθέσουν τουλάχιστον 100 δισ. στερλίνες στα 250 δισ. στερλίνες που δεσμεύθηκε να χορηγήσει ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τον Οκτώβριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα