Στην εξαγορά της Dole αντί 2,5 δισ. δολ. προχωρά ο Murdock

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2002 10:20

Στην εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φρούτων και λαχανικών Dole Food Co., συμφώνησε να προχωρήσει ο Chief Executive Officer (CEO) και δισεκατομμυριούχος David Murdock αντί 33,50 δολ. ανά μετοχή.

Το 76% της Dole αποκτά ο David Murdock αντί 2,5 δισ. δολ.

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το συνολικό ποσό για την εξαγορά ανέρχεται σε 2,5 δισ. δολ. Ο Murdock θα αποκτήσει το 76% των μετοχών της Dole, τις οποίες δεν κατέχει η οικογένειά του.

Η πρώτη πρόταση για εξαγορά της Dole, έγινε από τον Murdock τον Σεπτέμβριο και η προσφορά αφορούσε 29,50 δολ. ανά μετοχή, αλλά απερρίφθη επειδή κρίθηκε πολύ χαμηλή. Η τελική τιμή για την εξαγορά της είναι κατά 14% υψηλότερη από την πρώτη που είχε κάνει ο δισεκατομμυριούχος.

«Εχω αγοράσει πολλές εταιρείες που ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης με μεγάλη διασπορά των μετοχών τους και αισθάνθηκα ότι αυτή η εταιρεία θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα εάν το μεγαλύτερο της ποσοστό ανήκε σε έναν, δήλωσε ο Murdock σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

Ο ηλικίας 79 ετών David Murdock, που διοικεί την Dole από το 1985 στηρίζεται για την εξαγορά της εταιρείας από έναν τραπεζικό όμιλο που ελέγχεται από τη Deutsche Bank AG, τη Scotia Capital και την Bank of America Corp. Τα περιουσιακά του στοιχεία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,1 δισ. δολ. σύμφωνα με το περιοδικό Forbes το οποίο τον περιλαμβάνει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του κόσμου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι απρόβλεπτες πωλήσεις της εταιρείας επηρέασαν την τιμή της μετοχής της και ότι η Dole θα λειτουργούσε αποτελεσματικότερα ως ιδιωτική εταιρεία, καθώς δεν θα ήταν υποχρεωμένη να λειτουργεί υπό περιορισμό, αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων προοπτικών που θέτουν οι επενδυτές.

«Ηρθα στην εταιρεία το 1985 όταν τελούσε υπό χρεοκοπία» τόνισε, συμπληρώνοντας : «Και την έχτισα με το πέρασμα των ετών».

Οι μετοχές της Dole που εδρεύει στην Καλιφόρνια, υποχώρησαν 24 σεντς, φθάνοντας στα 28,45 δολ. η μία στις 4:16’ μ.μ. χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Λ.Κ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα