Αλμούνια: «Αποφύγαμε τα χειρότερα»

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 14:55
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Ε.Ε. θα μπορέσει «να αποφύγει τα χειρότερα», χάρη στα μέτρα σταθεροποίησης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τη χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών και τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σχολιάζοντας τη νέα έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Χάρη στα μέτρα για τη σταθεροποίηση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, τη χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών και τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης θα μπορέσουμε να αποφύγουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, να περιορίσουμε την επιδείνωση της οικονομίας φέτος και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χοακίν Αλμούνια.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνέντευξη Τύπου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια

Συνέντευξη Τύπου Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κύρια προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά: Να βελτιωθούν οι ροές πιστώσεων σε λογικές τιμές και να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή οι δέσμες φορολογικών κινήτρων ώστε να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση.

«Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να δεσμευθούν ρητώς τα κράτη μέλη ότι θα αντιστρέψουν την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία, ώστε να εξασφαλισθεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», υπογράμμισε ο Αλμούνια.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη της Κομισιόν για συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2009 και μικρή ανάκαμψη το 2010, ο Επίτροπος της Ε.Ε. επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί συνέπεια της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία και του συνεπακόλουθού της, της παγκόσμιας ύφεσης.

«Ωστόσο, η δημόσια κατανάλωση και οι δημόσιες επενδύσεις θα ανακουφίσουν την κατάσταση. H υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων ευνοεί επίσης την ιδιωτική κατανάλωση. Η ένταση της οικονομικής ύφεσης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα