RBS: Το πρώτο «πειραματόζωο» της κρατικοποίησης

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 06:48
UPD:10:10

Με τις μεγαλύτερες ζημίες για εταιρεία στην ιστορία της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Royal Bank of Scotland Group, η οποία υποσχέθηκε να διαθέσει 6 δισ. στερλίνες (8,7 δισ. δολ.) στους Βρετανούς δανειστές καθώς η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα προς την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της.

Σε αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις της κυβέρνησης από το τοξικό έλλειμμα, η τράπεζα θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας για τα ποσά που θα δανείσει και με ποιους όρους.

«Θα είμαστε το πρώτο πειραματόζωο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RBS, Στέφεν Χέστερ, μιλώντας χθες προς τους δημοσιογράφους. Η τράπεζα βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομίας για τους όρους της συμφωνίας. Τα δάνεια θα δοθούν με εμπορικούς όρους και μόνο σε ανθρώπους που μπορούν να τα αποπληρώσουν, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι μετοχές της RBS έκαναν βουτιά 67% κατά τη χθεσινή τους διαπραγμάτευση στο Λονδίνο, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών, εν μέσω εικασιών ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας. Η συμφωνία σηματοδοτεί την πιο άμεση παρέμβαση στη διοίκηση των βρετανικών τραπεζών από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είπε ότι είναι «θυμωμένος» με τις μικρές πιστώσεις των τραπεζών ωθώντας την οικονομία προς τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης. Οι μετοχές της RBS υποχώρησαν κατά 67%, της Lloyds Banking Group, πρώην Lloyds TSB, κατά 34% και της Barclays κατά 10%.

Η RBS υποσχέθηκε να αυξήσει τον δανεισμό κατά τουλάχιστον 6 δισ. στερλίνες στις βρετανικές εταιρείες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης να ανταλλάξει προνομιούχες μετοχές για κοινές, εξοικονομώντας 600 εκατ. στερλίνες σε ετήσια μερίσματα. Η Northern Rock, η άλλη κρατική τράπεζα της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι θα ενθαρρύνει τους πελάτες με δάνεια κατόπιν υποθήκης να παραμείνουν στην τράπεζα αποπληρώνοντας η ίδια τα δάνεια της κυβέρνησης με χαμηλότερα επιτόκια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα