«Καμπανάκι» ΠΣΕ για τις εξαγωγές

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 12:07

Από τα ιστορικά δεδομένα προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα επηρεαστούν αρνητικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στην οποία εξετάζεται η συμπεριφορά των ελληνικών εξαγωγών κατά τις παγκόσμιες υφέσεις στις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Κατά τις περιόδους των παγκόσμιων οικονομικών υφέσεων 1981-1983, 1991-1993 και 2000-2002 οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν. Επισημαίνεται πάντως, ότι η υποχώρηση καθίσταται εντονότερη, καθώς η ύφεση της διεθνούς ζήτησης συνδυάζεται κατά κανόνα με πτώση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εξαγωγών.

Η εξελισσόμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, επισημαίνεται στην έρευνα, θα φέρει περισσότερο στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα της εξαγωγικής δραστηριότητας, όπως το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας και τη συνεχιζόμενη, παρά τις βελτιώσεις, κυριαρχία των παραδοσιακών προϊόντων και θα καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο και η περιορισμένη επέκταση ή η στασιμότητα του διεθνούς εμπορίου θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές στο σύνολό τους, καθώς τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι «είδη πρώτης ανάγκης». Ειδικότερα θα επηρεαστούν:

• τα προϊόντα που συνδέονται με τη βιομηχανική παραγωγή, όπως π.χ. τα μη σιδηρούχα μέταλλα,

• τα προϊόντα που συνδέονται άμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα και τις κατασκευές όπως π.χ. το τσιμέντο, τα προϊόντα χάλυβα, αλουμινίου, κ.ά..

Τα προϊόντα για τα οποία η ελαστικότητά της ζήτησης ως προς το εισόδημα είναι μεγάλη, όπως π.χ. τα είδη ενδυμασίας και τα περισσότερα τρόφιμα που εξάγει η χώρα μας. Ειδικότερα οι κατηγορίες που θα υποστούν τις αρνητικές επιδράσεις θα είναι μεταξύ των άλλων οι εξής:

• τα πετρελαιοειδή, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων,

• τα μη σιδηρούχα μέταλλα, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας,

• ο σίδηρος και ο χάλυβας και τα προϊόντα τους, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής και της κατασκευαστικής δραστηριότητας,

• τα πλαστικά, λόγω της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας,

• τα είδη ένδυσης και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, λόγω του οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού και της μείωσης της διεθνούς ζήτησης,

• ο καπνός και τα προϊόντα του,

• τα αγροτικά προϊόντα, λόγω της συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών.

Η συμμετοχή των εξαγωγών των κλάδων αυτών κάλυψε στο 2007 σχεδόν τα 2/3 της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα