Η σημερινή επιβράδυνση θα είναι «η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών»

Επισημαίνεται στη Μηνιαία Ανασκόπηση της JPMorgan Asset Management
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 12:32

«Η σημερινή κάμψη πράγματι θα είναι μάλλον η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών», επισημαίνεται στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της JPMorgan Asset Management - που συντάχθηκε από την Global Multi-Asset Group - στην οποία εκτιμάται ωστόσο πως μια επανάληψη του 1930 είναι απίθανη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει σε μια απότομη και σκληρή ύφεση. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε αρκετές χώρες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008, ενώ τα αναμενόμενα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα δείξουν περαιτέρω συρρίκνωση.

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική, η GMAG υποστηρίζει ότι αυτή στρέφεται προς την καταπολέμηση των κινδύνων του αποπληθωρισμού. «Τα επιτόκια έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) στις ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να εφαρμοστεί επίσης στη Βρετανία, την Ιαπωνία και εν τέλει ίσως και στην Ευρωζώνη», τονίζεται.

Η GMAG «βλέπει» επίσης μια έντονη τάση μείωσης της δανειακής εξάρτησης, που αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2009 και μάλλον και το 2010.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν σε ακραία επίπεδα, παρέχοντας κάποια προστασία έναντι του κινδύνου για τα κέρδη που παραμένει σοβαρός.

«Διατηρούμε μια μικρή προτίμηση για τις μετοχές ΗΠΑ έναντι των αναδυόμενων αγορών, κρατώντας μια εν γένει ουδέτερη θέση στις άλλες περιοχές. Ως προς τις αγορές ομολόγων, διατηρούμε μια μέτρια θέση σε τίτλους μεγάλης διάρκειας με μια προτίμηση προς τα ιαπωνικά ομόλογα», καταλήγει η έκθεση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα