Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 11:23
UPD:13:30

Στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βγαίνουν και σήμερα οι αγρότες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με εξαίρεση το νομό Ηρακλείου.

Στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη ημέρα βγαίνουν και σήμερα οι αγρότες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με εξαίρεση το νομό Ηρακλείου, όπου αποφάσισαν να αποσυρθούν από το αεροδρόμιο, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από χθες το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι από τις 15.00 χθες έως σήμερα το πρωί ακυρώθηκαν περίπου 20 πτήσεις, ενώ αργά το βράδυ οι αγρότες επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια πτήση με C-130 για δύο αερομετακομιδές.

Συντονιστική επιτροπή των αγροτών των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου θα θα μεταβεί το απόγευμα στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη.

Χανιά: Αποκλεισμός δημοσίων κτιρίων

Εν τω μεταξύ στα Χανιά οι αγρότες έχουν αποκλείσει από το πρωί το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

Παραμένουν επίσης για δεύτερη μέρα στη θέση Πλατάνι, αποκλείοντας έτσι την εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου.

Το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε στο φιλόπτωχο συσσίτιο "Σπλάντζιας" αγροτικά προϊόντα όπως λάδι και πορτοκάλια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες διέθεσαν τα προϊόντα τους στο φιλόπτωχο ταμείο αντί να τα πετάξουν στους δρόμους, όπως συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

Μακεδονία: Ένταση στον Προμαχώνα

Κλειστά παραμένουν από χθες το μεσημέρι τα σύνορα του Προμαχώνα από τους αγρότες. Γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην περιοχή, εμποδίζοντας την κυκλοφορία, στην εθνική οδό Σερρών - Προμαχώνα και κρατώντας αποκλεισμένο τον μεθοριακό σταθμό.

Μάλιστα, τα ξημερώματα σημειώθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αγανακτισμένων οδηγών, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα.

Όλα άρχισαν όταν οδηγοί βαρέων οχημάτων, που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, επιτέθηκαν υβριστικά στους αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια έσπασαν τη μπάρα των συνόρων, έβαλαν φωτιά στα φυλάκια και πέρασαν στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας, Στέργιου Λίτου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μετά από τις χθεσινές συμβολικές συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, κατά μήκος της Ε.Ο. Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού και της εθνικής οδού Σερρών - Καβάλας, στον κόμβο των Κερδυλλίων -όπου διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων για πέντε ώρες- οι αγρότες συνεδριάζουν ξανά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακόψουν ξανά την κυκλοφορία των οχημάτων.

¶νοιξαν προσωρινά τα Τέμπη

¶νοιξε από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ. η Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, προκειμένου να επιτραπεί η κυκλοφορία μεγάλων φορτηγών με ευπαθή προϊόντα που είχαν αποκλειστεί από χθες στο μπλόκο.

Συγκαταβατική η στάση της κυβέρνησης

Οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι ότου ληφθούν μέτρα για την αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματός τους, ενώ για μια ακόμη φορά το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ), η ΓΣΕΕ και η ΓΕΣΑΣΕ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις διεκδικήσεις των αγροτών.

Από κυβερνητικής πλευράς οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής σε ήπιους τόνους και με συγκαταβατικότητα. Χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευάγγελου Αντώναρου, ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, αρκεί να μην στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητά πυρετωδώς, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και κοντά στα όρια της κοινοτικής νομοθεσίας, μέτρα και ρυθμίσεις που θα αμβλύνουν τους έντονους κραδασμούς στο αγροτικό εισόδημα, που προκλήθηκαν τους περασμένους μήνες. Κατά πάσα πιθανότητα συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα υπάρξουν μετά το πέρας της αυριανής κυβερνητικής οικονομικής επιτροπής.

Η προσοχή της εστιάζεται στη στήριξη των τιμών βασικών αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, βαμβάκι, δημητριακά), στο ενδεχόμενο ρυθμίσεων δανείων, καθώς και στη δυνατότητα αύξησης της επιστροφής ΦΠΑ, μαζί με την επίσπευση καταβολής των συνδεδεμένων με την παραγωγή κοινοτικών ενισχύσεων και των διαφόρων ποιοτικών παρακρατημάτων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε και χθες ο υπεύθυνος αγροτικού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλης Έξαρχος, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τους αγρότες στο έλεος των κερδοσκόπων και των καρτέλ που κυριαρχούν στην αγορά.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Έξαρχος, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγει ο αγροτικός τομέα από την κρίση και επανέλαβε τα 10 άμεσα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, που εξήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου.

Να εντείνουν τους αγώνες τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες το ΚΚΕ, διεκδικώντας εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα προϊόντα τους και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους.

Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ και ο υπεύθυνος αγροτικού του κόμματος, Βαγγέλης Αποστόλου, εξέφρασαν την απόλυτη συμπαράσταση στους αγώνες των αγροτών, καθώς με τον τρόπο αυτό, όπως δηλώθηκε, οι εναπομείναντες αγρότες της χώρας μας εκφράζουν την απόγνωσή τους για την κατάσταση στην ύπαιθρο και την αγροτική πολιτική που ασκήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισαν δε τα αιτήματα των αγροτών ως δίκαια και αυτονόητα.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της οδήγησε τους αγρότες στο κλείσιμο των δρόμων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας ότι εάν χρειάστηκαν 5 χρόνια για να αρχίσει η κυβέρνηση να μελετά τα προβλήματα, πόσες άραγε δεκαετίες θα χρειαστούν για την εξεύρεση λύσεων.

ΓΣΕΕ - ΓΕΣΑΣΕ

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών εξέφρασε χθες και η ΓΣΕΕ, ενώ η αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΣΑΣΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, τους δε αγρότες να μην υποστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αγνοώντας τυχόν μεγάλα λόγια που θα πει και πάλι η κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα