Αντιμέτωπες με επενδυτικές απώλειες 180 δισ. δολ. οι αναδυόμενες

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 11:54

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα αναπτυσσόμενα κράτη θα μειωθούν κατά 180 δισ. δολάρια, ή 31%, φέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, επικαλούμενη τη μείωση των δαπανών στις οποίες προχωρούν οι πολυεθνικές σε εργοστάσια και ορυχεία λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Μανσούρ Νταϊλαμί, η πτώση αυτή αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Η σημαντική ενδυνάμωση των εθνικών νομισμάτων της Νότιας Κορέας, της Βραζιλίας και της Πολωνίας έχει περιοριστεί από τα τέλη του 2008, καθώς εταιρείες, όπως η Rio Tinto και η Honda, αναστέλλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

«Τα νομίσματα των περισσότερων αναδυόμενων αγορών δέχονται ήδη ισχυρές πιέσεις και η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Το 2008 αφορούσε στις μετοχές και τα χαρτοφυλάκια. Η φετινή χρονιά θα έχει να κάνει με τις άμεσες ξένες επενδύσεις», σημειώνει ο Νταϊλαμί σε συνέντευξή του.

Οι ΑΞΕ στον αναπτυσσόμενο κόσμο υπολογίζεται ότι υποχώρησαν κατά 10% το 2008 και θα συνεχίσουν να μειώνονται φέτος, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στην έκθεσή τους για το 2009.

Σημειώνεται ότι οι ΑΞΕ αναλογούσαν στο 38% των εισροών στις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια, έναντι 10% που αναλογούσε στις επενδύσεις των funds και 54% στα δάνεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα