Γαλλία: Δεύτερος γύρος διάσωσης των τραπεζών

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 14:05
UPD:14:07

Δεύτερο σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού κλάδου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Κομισιόν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, προσδοκώντας ότι θα εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να παράσχει δεύτερη ένεση ρευστότητας στις γαλλικές τράπεζες ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Εκτιμά μάλιστα ότι η πρωτοβουλία θα τύχει θερμής υποδοχής από την Κομισιόν, καθώς «πρώτον, το ύψος του πακέτου έχει ήδη συζητηθεί με την Κομισιόν και, δεύτερον, θα επιστρατεύσουμε έναν αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν που χρησιμοποίησε η Ιταλία για τη διάσωση των τραπεζών της».

Το κονδύλι θα απορροφηθεί από τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, οι οποίες επωφελήθηκαν και από το πρώτο πακέτο αξίας 10,5 δισ. ευρώ του προηγούμενου μήνα.

Αυτή τη φορά, θα έχουν δυνατότητα επιλογής ως προς τον τρόπο απορρόφησης των κρατικών κεφαλαίων, τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την αύξηση του δανεισμού.

Οι τράπεζες -BNP Paribas SA, Societe Generale SA, Credit Agricole SA, Caisse d'Epargne, Credit Mutuel και Banque Populaire- μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της πώλησης του χρέους μειωμένων εξασφαλίσεων στο κράτος και της πώλησης μετοχών προτίμησης χωρίς δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας της Γαλλίας.

Σε αντάλλαγμα για τα κρατικά κεφάλαια, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν το δανεισμό κατά 3-4% ετησίως και ότι προβούν σε ενίσχυση των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων εις βάρος της διανομής μερίσματος.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών συμφώνησαν, επίσης, να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους σε μπόνους για το 2008, κατόπιν έντονων πιέσεων που άσκησε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα