Πιέσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 00:01

Στις «συμπληγάδες» απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη βρέθηκαν οι επενδυτές στα διεθνή χρηματιστήρια, με τις ανησυχίες τους να παρασύρουν σε αρνητικό έδαφος τις μετοχές τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική.

Η υποχώρηση της μετοχής της Microsoft, αλλά και η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, παρέσυραν προς τα κάτω τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με το δείκτη μετοχών τεχνολογίας Nasdaq να καταγράφει απώλειες κοντά στο 2%.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και με τους δείκτες να κινούνται στη «σκιά» της μεγαλύτερης του αναμενομένου υποχώρησης των κερδών της Nokia στο τέταρτο τρίμηνο, προειδοποιώντας ότι το 2009 θα αποτελέσει τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της αγοράς κινητών τηλεφώνων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,8%, στις 762,66 μονάδες. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης έχει χάσει το 8% της αξίας του.

Οι δηλώσεις του Τίμοθι Γκάιτνερ, περί πολιτικής ισχυρού δολαρίου, και η γενικότερη τάση αποφυγής ρίσκου, διατηρούν αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το αμερικανικό νόμισμα.

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον στραμμένο προς δολάριο και γιεν, το ευρώ έχανε έδαφος, υποχωρώντας κάτω από το 1,30 έναντι το δολαρίου και κοντά σε χαμηλά επταετίας έναντι του γιεν, γύρω από τα 115,23 γιεν. Η στερλίνα κατέγραφε απώλειες μεγαλύτερες του 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,3833, κοντά σε χαμηλά 23 ετών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα