Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 05:36
UPD:05:48

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μετά την πρόβλεψη της Sony Corp. για τις πρώτες ετήσιες ζημίες σε 14 χρόνια και την πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών ότι η οικονομία της Κίνας θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Οι μετοχές της Sony, της δεύτερης μεγαλύτερης ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, έκαναν βουτιά 6,7% στο Τόκιο. Οι μετοχές της Cnaon Inc. της μεγαλύτερης εταιρείες με ψηφιακές φωτογραφικές στον κόσμο, σημείωσαν απώλειες 4,7% μετά τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών και την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ διευρύνοντας την ύφεση. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο υποχώρησαν 3,7% στο Σύδνεϋ, εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση για πρώτες ύλες θα μειωθεί.

Ο MSCI Asia Pacific Index απώλεσε 2,1% φθάνοντας στις 81,21 μονάδες στις 11:30 π.μ. στο Τόκιο, διευρύνοντας τη φετινή υποχώρηση του δείκτη στο 9,3%. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 2,8% φθάνοντας στις 7.823,34 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε 2%. Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Οι μετοχές της Sony σημείωσαν απώλειες 6,7% φθάνοντας στα 1.808 γιέν η μία μετά την πρόβλεψή της – όπως και της Toyota Motor Corp. – ότι θα εμφανίσει ζημίες καθώς η παγκόσμια ύφεση επιδεινώνεται. Η Sony είπε ότι θα εμφανίσει λειτουργικές ζημίες ρεκόρ της τάξης των 260 δισ. γιέν (2,9 δισ. δολ.) τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούσαν για ζημίες ύψους 70 δισ. γιέν.

Χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας αναρριχήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιανουαρίου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 1982. ¶λλη έκθεση έδειξε ότι οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν τα μέγιστα και σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα συμβόλαια του αργού στη Ν. Υόρκη σημείωσαν απώλειες 1,8% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωθώντας την πτώση του προηγούμενου έτους στο 51%. Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε χθες 2,3%. Ο δείκτης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει υποχώρησε 53%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα