Τράπεζα Πειραιώς: «Πράσινο» στην αύξηση μ/κ κατά 370 εκατ. €

Νέο πρόγραμμα για τις ΜμΕ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 10:36
UPD:12:11

Οι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς ενέκριναν σήμερα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 370 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών που θα εξαγοράσει το Δημόσιο, στο πλαίσιο συμμετοχής της τράπεζας στο κρατικό σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών.

«Η απαρτία διαμορφώθηκε στο 28,59% και οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση κεφαλαίου. Συνολικά 77,56 εκατ. μετοχές θα εκδοθούν στα 4,77 ευρώ έκαστη», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της τράπεζας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, παρά τη μη συμμετοχή των τραπεζών της σε "τοξικά προϊόντα". Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αποτελεσματικότερα και με μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με άλλες χώρες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Όπως επισήμανε ο κ. Σάλλας, το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη θωράκιση της αγοράς είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί πρόσθετο πακέτο στήριξης.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της τράπεζας στα προγράμματα στήριξης, επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ και ήδη έχει εγκρίνει πάνω από το 50% των αιτήσεων που της έχουν υποβληθεί.

Επίσης, υλοποιεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχετικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, στο πλαίσιο των εργασιών της, εκταμίευσε δάνεια ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει νέο πρόγραμμα, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής Αττικής, ύψους έως 1 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό έχει συζητηθεί και σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλο. Στις επόμενες δύο εβδομάδες, κοινή Επιτροπή του Επιμελητηρίου και της Τράπεζας, θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος, τα κριτήρια και τους τραπεζικούς όρους.

Αντίστοιχα προγράμματα για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, θα συζητηθούν στη συνέχεια και με τα άλλα μεγάλα Επιμελητήρια της χώρας.

Ερωτηθείς για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2008, ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι θα προταθεί το 35% επί των κερδών της τράπεζας, όπως προβλέπει ο νόμος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα