Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009 11:02
UPD:26/01/2009 11:27

Θεσσαλονίκη,

Επενδύσεις 19,9 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε τέσσερις νέες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης προωθεί για το 2009 η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε., όπως γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Gadiel Toaff, στο περιθώριο της καθιερωμένης ετήσιας δεξίωσης του Ελληνοϊταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το νέο έτος.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο δημοτικό διαμέρισμα Περαίας του δήμου Θερμαϊκού, στα δημοτικά διαμερίσματα Σίνδου και Καλοχωρίου του δήμου Εχεδώρου, στο δημοτικό διαμέρισμα Ρετζικίου του δήμου Πεύκων και στο δημοτικό διαμέρισμα Ασβεστοχωρίου του δήμου Χορτιάτη. Συνολικά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 30-32 χλμ. επιπλέον δικτύου, ενώ άλλα 30 χλμ. νέου δικτύου προβλέπεται να κατασκευαστούν το 2010.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει την πρόσφατη «κρίση» στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ο γ.δ. της εταιρείας αφενός εκτίμησε ότι το πρόβλημα οδεύει προς άμεση επίλυση, αφετέρου επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν αντιμετώπισε ούτε πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μείωσης ζήτησης νέων συνδέσεων.

Ελληνοϊταλικές συναλλαγές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαραντόπουλος, οι ελληνοϊταλικές εμπορικές συναλλαγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ανερχόμενες σε 4,6 δισ. ευρώ (αύξηση 14,6%) με το ισοζύγιο πάντως να παραμένει -παρά τη βελτίωσή του- έντονα ελλειμματικό για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι ιταλικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο εν λόγω διάστημα κατά 14,2%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιταλία αυξήθηκαν μεν κατά 6%, η αξία τους όμως δεν ξεπέρασε το 1,1 δισ. ευρώ.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και ιδιαίτερα για το τελευταίο τρίμηνο οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν μείωση του διμερούς εμπορίου, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης περαιτέρω μείωση αναμένεται για το πρώτο εξάμηνο του 2009. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Σαραντόπουλο στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 αναμένεται βελτίωση, με επάνοδο των εμπορικών συναλλαγών σε ανοδικούς ρυθμούς.

Το Επιμελητήριο στη Furnidec

Το Ελληνοϊταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δίνει, επίσης, δυναμικό «παρών» στην 3η Furnidec Business της Helexpo, που αρχίζει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, με μεγαλύτερο περίπτερο και αυξημένο αριθμό ιταλικών εταιρειών επίπλου, που συμμετέχουν, κατά 10%.

Β. ΒΕΓΙΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα