Credit Agricole, SoGen: Συγχώνευση των σκελών διαχείρισης κεφαλαίων

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 08:45
UPD:09:23

Συμφωνία για τη συγχώνευση των τμημάτων διαχείρισης κεφαλαίων έκλεισαν η Credit Agricole και Societe Generale, η δεύτερη και η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της Γαλλίας, καθώς επλήγησαν από τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Υφεση.

Η Credit Agricole θα έχει στην κυριότητά της το 70% της εταιρείας που θα προκύψει και η Societe Generale το 30%, ανακοίνωσαν σήμερα οι τράπεζες. Οι συνδυασμένες δραστηριότητες είχαν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 638 δισ. ευρώ (827 δισ. δολ.). Η νέα εταιρεία θα κατέχει την τέταρτη θέση στην Ευρώπη σύμφωνα με τις τράπεζες, οι οποίες δεν έκαναν γνωστό το ύψος της συμφωνίας.

«Στο νέο τοπίο που παίρνει μορφή η βιομηχανία των τραπεζών πρέπει να επανεξετάσει τα μοντέλα της», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole, Ζωρζ Ποζέ, στην ανακοίνωση.

Τα σκέλη διαχείρισης κεφαλαίων των δύο τραπεζών λειτουργούν σε 37 χώρες και είχαν ετήσιες πωλήσεις 1,8 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 900 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι δύο τράπεζες ένωσαν τις χρηματιστηριακές τους εταιρείες πέρυσι, δημιουργώντας την Newedge.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησε να διαθέσει 10,5 δισ. ευρώ στις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες – η δεύτερη δόση οικονομικής βοήθειας – με σκοπό την τόνωση του δανεισμού. Επίσης, η κυβέρνηση Σαρκοζί πιέζει την Groupe Banque Populaire και την Groupe Caisse d’Epargne να συγχωνευθούν, δημιουργώντας τη δεύτερη σε μέγεθος γαλλική τράπεζα από πλευράς αριθμού καταστημάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα