Βρετανία: Δεύτερο πακέτο διάσωσης εξετάζει ο Ντάρλινγκ

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 11:13

Παρά την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας είναι διατεθειμένος εάν χρειαστεί να δανειστεί χρήματα προκειμένου να συνδράμει τους νευραλγικούς κλάδους και να θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Νέο έκτακτο πακέτο διάσωσης ετοιμάζει ο ¶λιστερ Ντάρλινγκ εν όψει του προϋπολογισμού της άνοιξης, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη φορολογία και τις δαπάνες που θα βγάλουν την οικονομία από την επιδεινούμενη ύφεση, σύμφωνα με πηγές του Guardian.

Παρά την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας είναι διατεθειμένος εάν χρειαστεί να δανειστεί χρήματα προκειμένου να συνδράμει τους νευραλγικούς κλάδους και να θέσει τις βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή την εβδομάδα θα εξετάσει τα σχέδια με τα οποία η Βρετανία θα απαντήσει στην ατζέντα «πράσινων» θέσεων εργασίας του Μπάρακ Ομπάμα.

Εκτός από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν ανάγκη από βραχυπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης, ο Ντάρλινγκ έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του δεύτερου σχεδίου διάσωσης για τόνωση του κλάδου υποδομών, τεχνολογίας του περιβάλλοντος, φαρμάκων καθώς των κλάδων που βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία. Η αυστηρότερη επιτήρηση των τραπεζών συμπεριλαμβάνεται επίσης στα σχέδια του Βρετανού υπουργού.

Η διάρθρωση και το μέγεθος του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την οικονομία, καθώς ο Ντάρλινγκ γνωρίζει ήδη ότι οι προβλέψεις της PBR για συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας κατά 1% δεν υπάρχει περίπτωση να επαληθευτούν.

Ως αποτέλεσμα της δριμείας οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε το φθινόπωρο, η οικονομική δραστηριότητα στη Βρετανία υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο 1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2008, ενώ για το 2009 το βρετανικό υπουργείο οικονομίας αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3%.

Παρότι ο Ντάρλινγκ πιστεύει ότι η ευελιξία της βρετανικής οικονομίας και τα κίνητρα που παρέχει η χαλάρωση των επιτοκίων και της φορολογίας, καθώς και η μείωση των τιμών ενέργειας, ανησυχεί δεν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη κατά 1,75% το 2010.

Εν μέσω ανησυχιών ότι ακόμη και τα χαμηλότερα επιτόκια όλων των εποχών δεν θα αποδειχθούν αρκετά για ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, το Υπουργείο Οικονομίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά τους για παροχή ρευστότητας στην οικονομία της χώρας, καταλήγει η εφημερίδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα