Προειδοποίηση ΟΗΕ για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης

Διήμερη διεθνής διάσκεψη στη Μαδρίτη για την επισιτιστική ασφάλεια
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 15:06

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της παγκόσμιας επισιτιστικής κατάστασης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αστάθειας των τιμών στα αγροτικά προϊόντα κρούει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Έχουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που πεινούν στον κόσμο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ζακ Ντιούφ κατά την έναρξη διήμερης διεθνούς διάσκεψης στη Μαδρίτη για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Η οικονομική αβεβαιότητα κινδυνεύει να επιβραδύνει τις επενδύσεις των αγροτών και να επιφέρει σημαντική μείωση της παραγωγής το 2009/2010» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 960 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ τουλάχιστον άλλοι 100.000 πεθαίνουν καθημερινά από αιτίες που οφείλονται στην πείνα.

Οι εκπρόσωποι των 95 χωρών που μετέχουν στη διάσκεψη θα συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έλαβαν στη σύνοδο της Ρώμης τον Ιούνιο του 2008. Στη «διακήρυξη της Μαδρίτης» θα αναφέρονται οι δεσμεύσεις και η συγκεκριμένη δράση των χωρών για τον περιορισμό της πείνας στον κόσμο.

Οι χώρες μέλη του FAO δεσμεύτηκαν στη Ρώμη να μειώσουν κατά το ήμισυ έως το 2015 τον αριθμό των ανθρώπων που πεινούν, ωστόσο ανταποκρίθηκαν εν μέρει στις δεσμεύσεις αυτές και μόνο με καταβολή μικρών οικονομικών παροχών.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε κατά την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης δήλωσε ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ «μιας νέας συνεργασίας» με τις άλλες χώρες, τον ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο.

«Η επισιτιστική ανασφάλεια και οι υψηλές τιμές των τροφίμων απειλούν την ευημερία και την ασφάλεια πολλών αναπτυσσόμενων χωρών. Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μια νέα συνεργασία με τις δωρήτριες χώρες, τις αναπτυσσόμενες χώρες, τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συντονίσουμε καλύτερα την πολιτική για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, τόνισε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα