Η τελική εξειδίκευση των ποσών κατά καλλιέργεια & προϊόν

Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009 20:53
UPD:20:59

Iδιαίτερα γενναιόδωρο χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης το κυβερνητικό πακέτο μέτρων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες, εξειδικεύοντας τα ποσά κατά καλλιέργεια και προϊόν, μετά την απογευματινή συνάντηση με εκπροσώπους 18 μπλόκων.

«Η κυβέρνηση μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξάντλησε κάθε δυνατότητα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χατζηγάκη, σήμερα, η κυβέρνηση προχώρησε στην τελική εξειδίκευση των ποσών κατά καλλιέργεια και προϊόν, η οποία είναι η εξής:

1. ΒΑΜΒΑΚΙ

Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Σαράντα πέντε (45) € / στρέμμα

Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) € / στρέμμα

2. ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) € / στρέμμα

Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι (20) €/ στρέμμα

Σε όλους τους καλλιεργητές αραβόσιτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 5,5 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

3. ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δέκα (10) € / στρέμμα

Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Επτά (7) € / στρέμμα

Στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 3,0 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

4. ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δώδεκα (12) € / στρέμμα

Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Οκτώ (8) € / στρέμμα

Στους καλλιεργητές μαλακού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 2,5 €/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

5. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής, από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης για την περίπτωση του μεγάλου ποσοστού ζημίας και την περίπτωση του μικρότερου ποσοστού ζημίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της 22/01.

6. ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ - ΚΑΠΝΟΣ -ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ - ΠΑΤΑΤΑ

Επιταχύνονται αποφασιστικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον ΕΛ.Γ.Α. ώστε πολύ σύντομα να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες, με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους, τα αναλογούντα στον καθένα ποσά αποζημιώσεων κατά προϊόν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ακόμη πως οι διαδικασίες καταβολής από τον ΕΛΓΑ θα επιταχυνθούν ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν, με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή τρόπο πληρωμής (πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων).

Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα.

Καταλήγοντας επισήμανε πως «πέραν των ανωτέρω άμεσων μέτρων, ο διεξαγόμενος διάλογος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των "ανοιχτών θυρών" και της συντονισμένης κοινής προσπάθειας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) -το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και θα γίνει πιο ευέλικτο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα