Ιαπωνία: Χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 11:11

Δημόσιο χρήμα σκοπεύει να διοχετεύσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις από την κρίση, την ώρα που εντείνονται οι φήμες για επικείμενες εκλογές στη χώρα.

Παρότι η Ιαπωνία, όπως και πολλά ακόμη κράτη, έχει ήδη λάβει μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών και αναθέρμανσης του δανεισμού σε επιχειρήσεις και ιδιώτες με μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης, το νέο σχέδιο θα αποσκοπεί στη στήριξη και των υπολοίπων που έχουν πιαστεί στα δίχτυα της κρίσης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται ήδη στη δίνη της πρώτης ύφεσης τα τελευταία επτά χρόνια. Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν το Δεκέμβριο κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν οι παράγοντες της αγοράς το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ αρκετοί εξ αυτών διαισθάνονται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος προς τις κάλπες.

«Εν όψει ενός δυσοίωνου εκλογικού αποτελέσματος, η κυβέρνηση του μη δημοφιλούς Τάρο ¶σο κρίνει απαραίτητο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που ψυχορραγούν», εξηγεί ο Χιρομίτσι Σιρακάβα, οικονομικός διευθυντής της Credit Suisse στο Τόκιο.

Η κυβέρνηση θα διοχετεύσει κεφάλαια στις επιχειρήσεις με αγορά μετοχών, ενώ καμία επιχείρηση δεν θα εξαιρεθεί από τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού.

Το γεγονός ότι τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία εξαντλούνται υποδηλώνουν τα πρακτικά της Τρίτης στης Τράπεζας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι το βασικό επιτόκιο του 0,1% είναι το χαμηλότερο δυνατό προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία των χρηματαγορών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα