Επ.Αντ.: Πρόστιμα σε ΟΛΠ και MSC

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 12:58
UPD:19:08

Πρόστιμα ύψους 1.280.197,43 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ και 1.283.871,27 ευρώ στην MSC, «για σύμπραξη που είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού», επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Σάββατο η «Ν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/24/1620866.htm .

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε στις 23 Ιανουαρίου 2009 την υπ. αριθμ. 428/V/2009 Απόφασή της σχετικά με την καταγγελία των εταιριών «ΣΑΡΛΗΣ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΣΕΡΒΙΣΕΣ Α.Ε.» και «ΣΑΡΛΗΣ & ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΕΠΕ» αναφορικά με παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού από τις εταιρίες «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» (ΟΛΠ Α.Ε.) και «MEDITERRANEAN SHIPPING COMPANY S.A.» (MSC S.A.).

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς των μερών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι:

α) οι εταιρείες ΟΛΠ Α.Ε. και MSC S.A. παρέβησαν τους κανόνες των άρθρων 1 παρ. 1 Ν. 703/1977 και 81 ΣυνθΕΚ μέσω απαγορευμένης σύμπραξης, που είχε ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, και δη μέσω της εφαρμογής άνισων όρων επί ισοδυνάμων παροχών, έναντι των εμπορικώς συναλλασσομένων, με αποτέλεσμα να περιέλθουν αυτοί σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό,

β) δεν συντρέχει παράβαση των άρθρων 2 Ν. 703/1977 και 82 ΣυνθΕΚ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε ότι η παροχή λιμενικών υπηρεσιών δεν εξαιρείται του πεδίου εφαρμογής των κανόνων για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού. Η εξετασθείσα σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και MSC S.A. συνιστά κάθετη συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων κατά την έννοια των άρθρων 1 παρ. 1 Ν. 703/1977 και 81 παρ. 1 ΣυνθΕΚ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομοφώνως διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε πρόθεση των συμβληθέντων μερών να προβούν σε σύμπραξη με σκοπό τον εξοβελισμό των λοιπών χρηστών του ΣΕΜΠΟ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η ΟΛΠ Α.Ε., επ΄αφορμή της εκτέλεσης της εξετασθείσας σύμβασης, ανέλαβε δυσανάλογες υποχρεώσεις προνομιακής εξυπηρέτησης της MSC S.A., που είχε ως αποτέλεσμα την πλημμελή εξυπηρέτηση των λοιπών χρηστών των υπηρεσιών της κατά την περίοδο από την 01.07.2002 (έναρξη ισχύος της εξετασθείσας σύμβασης) έως και το έτος 2004.

Οι συμβατικοί όροι επέφεραν αντιανταγωνιστικό αποτέλεσμα στο βαθμό που δημιούργησαν αδυναμία των χρηστών λιμενικών υπηρεσιών που μεταφέρουν εγχώριο φορτίο να ανταγωνιστούν την MSC, η οποία επίσης μεταφέρει εγχώριο φορτίο, επί ίσοις όροις, καθώς και αποκλεισμό της αγοράς και δημιουργία υψηλών φραγμών εισόδου για νεοεισερχόμενους δυνητικούς ανταγωνιστές της MSC S.A.

Σύμφωνα με την απόφαση, η προσέλκυση μεταφορτούμενου φορτίου στο λιμένα Πειραιά μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθείς για τους υπόλοιπους χρήστες του λιμένα συνέπειες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά για την περίοδο μετά το έτος 2005.

Σύμφωνα με το διατακτικό της Απόφασης:

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει: α) στην εταιρεία ΟΛΠ Α.Ε. πρόστιμο ύψους 1.280.197,43 ευρώ και β) στην εταιρεία MSC S.A. πρόστιμο ύψους 1.283.871,27 ευρώ για παράβαση των άρθρων 1 Ν.703/77, όπως ισχύει, και 81 ΣυνθΕΚ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις εταιρίες ΟΛΠ Α.Ε. και MSC S.A. να παύσουν την αναφερόμενη παράβαση, και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει την ΟΛΠ Α.Ε. να λάβει όλα τα πρόσφορα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του αποτελέσματος της ισότιμης και αναλογικής μεταχείρισης καθώς και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης όλων των χρηστών του λιμένα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις ανωτέρω εταιρείες να ερμηνεύουν τους όρους 3.4 και 3.5 της εξετασθείσας σύμβασης κατά τρόπο εναρμονιζόμενο με τις διατάξεις των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 81 ΣυνθΕΚ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις ανωτέρω εταιρείες να κοινοποιήσουν εντός εξήντα ημερών από τη γνωστοποίηση της απόφασης τα ληφθησόμενα μέτρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους επ΄απειλή χρηματικής ποινής πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ημερησίως για κάθε επιχείρηση μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας.

Τα εν λόγω μέτρα και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους θα υπόκεινται σε έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την παρούσα απόφαση απειλείται χρηματική ποινή 5.000 ευρώ ημερησίως σε κάθε μία από τις εταιρίες».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα