Δεν βλέπουν «φως» οι ηγέτες στο Νταβός

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 15:30

Νέο πλήγμα δέχθηκε η εμπιστοσύνη των επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Νταβός, καθώς η υποβόσκουσα «συναλλαγματική» διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αφήνει ελάχιστα περιθώρια σε όσους προσδοκούν συντονισμένη πολιτική δράση.

Τόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσουν από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες που συνέρρευσαν στο θέρετρο των ¶λπεων να βάλουν τα δυνατά τους για αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 80 ετών.

Το κλίμα που επικρατεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των συνέδρων κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, καθώς τα κορυφαία κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν υπάρχει εύκολη συνταγή για την αναχαίτιση της πιστωτικής κρίσης και ότι χρειάζονται κολοσσιαία κρατικά προγράμματα.

«Δεν γίνονται θαύματα. Τους επόμενους 18 έως 24 μήνες πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πολύ δυσχερείς οικονομικές συνθήκες», επισημαίνει στο Reuters η Μαρία Ράμος, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Transnet της Ν. Αφρικής.

«Το 40% του παγκόσμιου πλούτου χάθηκε σε διάστημα πέντε τριμήνων. Είναι ασύλληπτο το νούμερο», τονίζει στο Reuters ο Στέφεν Σβάρτσμαν, πρόεδρος της εταιρείας δανεισμού ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone Group, και συμπληρώνει ότι «οι συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα αλλάξουν άρδην».

Με ζοφερά χρώματα διέγραψαν το μέλλον 1.100 διευθύνοντες σύμβουλοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της PricewaterhouseCoopers http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/28/1622365.htm . Μόνο το 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι ιδιαίτερα πεπεισμένοι για αύξηση του κύκλου εργασιών εντός των επόμενων 12 μηνών, έναντι του 50% που είχαν απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση το περασμένο έτος.

Σαν «τη μύγα μες στο γάλα» ξεχωρίζουν οι τραπεζίτες στις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, καθώς τα ηνία του Φόρουμ έχουν αναλάβει πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, αναφέρει το Reuters. Οι αρμόδιοι των εποπτικών αρχών εργάζονται μεθοδικά για την αναζήτηση της εξόδου από την κρίση, ενόψει μάλιστα της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 τον Απρίλιο και της G8 τον Ιούλιο.

Κλιμάκωση της ένταξης μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σημειώθηκε εν όψει της ομιλίας του Ουέν, μετά από το χαρακτηρισμό της Κίνας από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ως «χειραγωγό ισοτιμιών» την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που είχε για πολλά χρόνια επιμελώς αποφευχθεί.

Κινέζος διπλωμάτης απάντησε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον έχει αρκετά στοιχεία στα χέρια της που βεβαιώνουν ότι η Κίνα δεν προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συναλλαγματική της ισοτιμία.

«Δεν βρίσκω δίκαιη την απότομη αυτή στροφή της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπλήρωσε ο διπλωμάτης στο Λονδίνο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα