¶μεσα δάνεια προς ΜμΕ από Τρ. Πειραιώς – ΕΒΕΑ

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 14:34
UPD:14:38

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας (δεξιά) και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην παρουσίαση νέων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρησεις από την Τράπεζα Πειραιώς με τη συνεργασία του ΕΒΕΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Νέα δάνεια θα αρχίσουν να χορηγούνται άμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αττικής, στο πλαίσιο προγράμματος, που κατήρτισαν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και το ΕΒΕΑ, συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 31 Μαρτίου.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε πως το πρόγραμμα αφορά στα μέλη του επιμελητηρίου, που ανέρχονται σε 100.000, αλλά δεν είναι γνωστό από τώρα πόσοι θα αξιοποιήσουν το πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανέφερε, από την πλευρά του, ότι, αν 50.000 επιχειρήσεις πάρουν από 200.000 ευρώ, θα είναι ένας πολύ καλός απολογισμός. Το δάνειο αποτελεί «κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια αυτά θα κινηθούν παράλληλα με τα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα Πειραιώς προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τα δάνεια μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ και τα δάνεια σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πρόκειται για ένα επιπλέον πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το Πρόγραμμα «Τράπεζα Πειραιώς - ΕΒΕΑ», το οποίο από κοινού προετοίμασαν και θα προωθήσουν οι δύο πλευρές.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Τραπέζας Πειραιώς, ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία το ΕΒΕΑ δοκιμάζει να προσφέρει μια υπηρεσία που ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε επιχειρήσει. Μια υπηρεσία που, χωρίς τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς, δεν θα μπορούσε να υπάρχει ενώ εφράζεται η αισιοδοξία ότι αντίστοιχα προγράμματα θα υπάρξουν και με άλλες τράπεζες».

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, με την συνεργασία αυτή η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται αρωγός και κυρίως συμπαρίσταται στον επιχειρηματικό κόσμο της Αττικής, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ως κατ’ εξοχήν τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόσθεσε, θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις και την αγορά της Αττικής. «Σύντομα ελπίζουμε να ανακοινώσουμε ανάλογα προγράμματα, σε συνεργασία και με άλλα Επιμελητήρια, σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Προϋποθέσεις και χαρακτηριστικά των δανείων

Δικαιούχοι των νέων δανείων είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών από 50.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ, που παρουσιάζουν κερδοφορία σε δύο τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες διαχειριστικές χρήσεις. Προϋπόθεση είναι, οι επιχειρήσεις αυτές να λειτουργούν τουλάχιστον τρία χρόνια και να μην έχουν δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία.

Τα χαρακτηριστικά των δανείων είναι:

Κεφάλαια κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα.

Διάρκεια χρηματοδότησης μέχρι 5 έτη.

Περίοδος χάριτος: μέχρι 12 μήνες (για το κεφάλαιο).

Ύψος δανείου: Μέχρι το 20% του κύκλου εργασιών.

Μέγιστο ύψος δανείου: Μέχρι 500.000 ευρώ.

Το 30% balloon payment στο τέλος της περιόδου.

¶νω των 40.000 εξασφαλίσεις για όλο το ποσό (εμπράγματες στο 70% της αξίας).

Επιτόκιο ΠΕΧ με εξασφάλιση 7,2%, ΒΕΧ άνευ εξασφαλίσεων 8,15% (πλέον 0,6% Ν.128/75).

Ασφαλιστική κάλυψη, για τις ακάλυπτες χρηματοδοτήσεις μέχρι 40.000 Ζωής & ΜΟΑ.

Σε περίπτωση που έχει ληξιπρόθεσμα στην Τράπεζα Πειραιώς θα προηγηθεί η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

Ετήσια δαπάνη 100 ευρώ για ποσό δανείου έως 100.000 ευρώ και 200 ευρώ για ποσό δανείου άνω των 100.000 ευρώ.

Παροχές Τραπέζης χωρίς χρέωση: πάγιες εντολές (ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ), πιστωτικές κάρτες, winbank, cashcard κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα