ΧΑ - Aπό τις 2 Ιανουαρίου ο δείκτης FTSE/ASE 140

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2002 14:37
UPD:14:40

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνέχεια της συνεργασίας του με τον όμιλο FTSE, παγκόσμιο παροχέα χρηματιστηριακών δεικτών, αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου δείκτη στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με την ονομασία FTSE/ASE 140.

Ο δείκτης FTSE/ASE 140, του οποίου η δημοσίευση θα ξεκινήσει στις 2 Ιανουαρίου του 2003, με τιμή βάσης τις 2000 μονάδες, θα περιλαμβάνει τις 140 μετοχές που σήμερα περιέχονται στους υφιστάμενους δείκτες FTSE / ASE 20 (υψηλής κεφαλαιοποίησης), FTSE / ASE Midcap 40 (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) and FTSE / ASE Smallcap 80 (μικρής κεφαλαιοποίησης).

Ο νέος δείκτης θα υπολογίζεται για κάθε ημέρα συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο και θα αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους γνωστούς κανόνες που διέπουν τους δείκτες FTSE.

Ο νέος δείκτης θα καλύπτει ένα ευρύτατο ποσοστό της κεφαλαιακής αξίας των μετοχών που ευρίσκονται σήμερα υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα συμμετέχει με ένα βάρος εξαρτώμενο από το συντελεστή ευρείας διασποράς (free float), όπως συμβαίνει με τους λοιπούς δείκτες FTSE.

Ο νέος δείκτης FTSE/ASE 140 θα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς (benchmark) της επίδοσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και θα παρέχει συσχέτιση με ανάλογους δείκτες ξένων χρηματιστηρίων. Οπως δήλωσε ο Peter de Graaf, Managing Director του FTSE Europe, η προσθήκη του νέου δείκτη FTSE/ASE 140 σημαίνει ότι επενδυτές τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά θα μπορούν πλέον να μετρήσουν την επίδοση της πλειοψηφίας της Ελληνικής αγοράς, κάνοντας χρήση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου benchmark.

Σύμφωνα με το πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτη Αλεξάκη, ο δείκτης αυτός θα ενισχύσει την εικόνα των ελληνικών εταιρειών τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα