Προτάσεις ΒΕΑ για τη βελτίωση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 17:21
UPD:17:22

Για δυσκολίες που παρατηρούνται στην εξέλιξη του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ κάνει λόγο το ΒΕΑ, υποστηρίζοντας πως αυτές «αποδίδονται αφενός σε ασάφειες από τον αρχικό σχεδιασμό του, αλλά κυρίως στην πολιτική που ασκούν οι Τράπεζες, η οποία περιορίζεται σε καθαρά τραπεζικές επιλογές διατήρησης της υψηλής κερδοφορίας».

Οι προτάσεις της διοίκησης του ΒΕΑ για να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες του προγράμματος είναι:

- Να υποχρεωθούν όλες οι Τράπεζες να υλοποιούν το πρόγραμμα.

- Να καταργηθεί η τριετής κερδοφορία της επιχείρησης από τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και να αντικατασταθεί με την προϋπόθεση της μη ζημιογόνου δραστηριότητας της επιχείρησης στο σύνολο της προηγούμενης τριετίας.

- Η επιχείρηση να υποχρεούται να καταθέτει κατάσταση προσωπικού έτους 2008 και όχι 2007 (όπως ζητείται μέχρι σήμερα) δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το τέλος του 2008 και σε πολλές περιπτώσεις η απασχόληση του 2007 υπήρξε μεγαλύτερη. Αντίστοιχα η δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού να περιοριστεί αντί για 3 έτη σε 18 μήνες.

- Με το δεδομένο υψηλής συγκέντρωσης επιχειρήσεων στην Αττική να αυξηθεί το ποσό του προγράμματος για τις επιχειρήσεις της Αττικής.

- Να ληφθεί υπόψη η επιτυχημένη λειτουργία της εγγύησης του δημοσίου από την Τράπεζα Ελλάδος όταν λειτούργησε η απόφαση της νομισματικής επιτροπής αποφ. Ν.Ε 197/78 για τη χρηματοδότηση της Βιοτεχνίας με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.

Τέλος από την Διοίκηση του ΒΕΑ ζητείται να εξασφαλιστούν οι δικλείδες ώστε το πρόγραμμα να κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές που πραγματικά το έχουν ανάγκη και όχι στις επιχειρήσεις που θα λάμβαναν το δάνειο δίχως τη μεσολάβηση του ΤΕΜΠΜΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα