Νταβός: Η πτώση της τιμής του πετρελαίου «φρέναρε» την ανάπτυξη

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 17:37
UPD:17:40
REUTERS/DENIS BALIBOUSE

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, ήταν τόσο μεγάλη που οι ισχύουσες τιμές δεν επιτρέπουν τη διάθεση αρκετών κεφαλαίων για επενδύσεις από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Την παραπάνω άποψη διατύπωσαν σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας υψηλόβαθμα στελέχη από τον τομέα της ενέργειας.

«Η τιμή είναι χαμηλή γιατί έχει υποχωρήσει η ζήτηση, εξαιτίας του ότι η οικονομική ανάπτυξη στο μεγαλύτερο τμήμα του κόσμου έχει σταματήσει», επισήμανε ο επικεφαλής της BP Τόνι Χάιγουορντ και πρόσθεσε πως «όταν αποκατασταθεί η οικονομία, η ζήτηση θα επιστρέψει πολύ γρήγορα».

«Δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα 40, ακόμα και τα 50 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Σαλεμ ελ Μπάντρι.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ικανοποιητικό εισόδημα για τα κράτη μέλη μας, και παράλληλα επενδύσεις για επιπλέον ικανότητα παραγωγής. Ελπίζω ότι η τιμή θα αυξηθεί και θα πάει λίγο υψηλότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ελ Μπάντρι και Χάιγουορντ δήλωσαν πως ελπίζουν ότι τα οικονομικά πακέτα που εισάγονται σε παγκόσμια κλίμακα, από την Κίνα ως τις ΗΠΑ, θα δημιουργήσουν ανοδική πορεία για την τιμή του πετρελαίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα