ΕΕ: Προειδοποιητικές επιστολές - αιτιολογημένες γνώμες για περιβαλλοντικά θέματα

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 21:53
AΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2004 σχετικά με τα αστικά λύματα στο Θριάσιο Πεδίο.

Η απόφαση αυτή αφορά την κατασκευή συστήματος συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, με σκοπό την αποτροπή της ρύπανσης του κόλπου της Ελευσίνας λόγω απόρριψης των λυμάτων. Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την επίσπευση της κατασκευής των εγκαταστάσεων ενδέχεται να προσφύγει και πάλι στο Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου.

Εξάλλου, με άλλη απόφασή της η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη σε οκτώ κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, επειδή δεν έδωσαν νέες ή επικαιροποιημένες εγκρίσεις για περίπου 4.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν στην Ευρώπη. Η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία παραβίασαν την οδηγία 1996/61 σχετικά με την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης.

Με άλλη απόφασή της η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη (τελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) σε επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, επειδή δεν κοινοποίησαν μέτρα για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα τους και σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών των υδρόβιων ζώων. Η απόφαση της Επιτροπής αφορά την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Τέλος, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη σε είκοσι κράτη-μέλη τα οποία δεν κοινοποίησαν εγκαίρως τη μεταφορά της οδηγίας για τις ενεργειακές υπηρεσίες. Η οδηγία 2006/32 για την ενεργειακή απόδοση, την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες αποσκοπεί στην ενίσχυση και τη βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας κατά την τελική χρήση, παρέχοντας πλαίσιο για κίνητρα και υπηρεσίες ενέργειας. Η οδηγία ισχύει για τα κτίρια, τις μεταφορές, τη γεωργία και τους βιομηχανικούς τομείς

Παρά την προειδοποιητική επιστολή, που τους απεστάλη τον Ιούλιο του 2008, τα 20 κράτη-μέλη δεν έχουν ενημερώσει την Επιτροπή για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα