Προειδοποίηση Τρισέ για αποθησαύριση κεφαλαίων

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 12:42

Ο διοικητής της ΕΚΤ άσκησε έντονη κριτική στη νοοτροπία που επικρατεί στους κόλπους των επενδυτών, η οποία επιβάλλει στις τράπεζες να φυλούν τα χρήματα στο σεντούκι αντί να τα διοχετεύουν στην αγορά, μια πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές των ευρωπαϊκών αρχών.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ στους παράγοντες των χρηματοοικονομικών αγορών, προκειμένου να χαλαρώσουν οι πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες για αποταμίευση των κεφαλαίων που οδηγεί σε επιδείνωση της διεθνούς ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο διοικητής της ΕΚΤ άσκησε έντονη κριτική στη νοοτροπία που επικρατεί στους κόλπους των επενδυτών, η οποία επιβάλλει στις τράπεζες να φυλούν τα χρήματα στο σεντούκι αντί να τα διοχετεύουν στην αγορά, μια πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές των ευρωπαϊκών αρχών. Οι αντιλήψεις αυτές κάθε άλλο παρά βοηθούν στην αναχαίτιση της επιδεινούμενης ύφεσης, επισήμανε ο Τρισέ, καθώς υψώνουν τείχη στις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες που χρειάζονται χρηματοδότηση για να προβούν σε επενδύσεις.

Οι παρατηρήσεις Τρισέ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός συνέπεσαν με τις χθεσινές προειδοποιήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ότι το κύμα σχεδίων διάσωσης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινιάζει μια νέα εποχή προστατευτισμού στον χρηματοοικονομικό κλάδο, η οποία ενδέχεται να σημάνει την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Όπως υπογράμμισε ο Τρισέ, είναι στο χέρι των επιχειρήσεων και των αγορών πλέον να επαναφέρουν τις κανονικές επιχειρηματικές πρακτικές προκειμένου να ανακτήσουν μέρος της χαμένης τους εμπιστοσύνης. Οι ιδιωτικές εταιρείες χαρακτηρίζονται πλέον από ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και δισταγμό να προβούν σε επενδύσεις αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «πρέπει να υιοθετήσουν ξανά έναν φυσιολογικό επενδυτικό ορίζοντα».

Το μήνυμα του διοικητή της ΕΚΤ για υποστήριξη του τραπεζικού δανεισμού και τις εταιρικές επενδύσεις συνέπεσε με τις αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό και τη διατήρηση του δανεισμού στους εγχώριους ιδιώτες και επιχειρηματίες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των διεθνών ροών κεφαλαίου, σύμφωνα με τους Financial Times.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα