Βαθιά τομή στον Προϋπολογισμό

Στο 1,1% αναθεωρείται ο ρυθμός ανάπτυξης
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 12:43
UPD:14:25

Η ενίσχυση της ανάπτυξης με αύξηση της απασχόλησης, η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων και η ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων είναι οι τρεις κύριοι στόχοι του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης 2008-2011 το οποίο υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, ύστερα από τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στην οποία συζητήθηκε το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στο σχέδιο αυτό αποτυπώνεται η πολιτική της κυβέρνησης που έχει τρεις στόχους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Πρώτον, την ενίσχυση της ανάπτυξης και η αύξηση της απασχόλησης, δεύτερον τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων με έμφαση στη μείωση των δαπανών και της κρατικής σπατάλης, την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκης με στοχευμένες πολιτικές.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Στο 1,1% ο ρυθμός ανάπτυξης

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, η ανάπτυξης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,1% το 2009 έναντι αρχικής πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, και να επιταχυνθεί στο 1,6% το 2010 και στο 2,3% το 2011.

«Και αυτό», συμπλήρωσε ο υπουργός, «γιατί αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη μια σειρά από παράγοντες, όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα - που τώρα αρχίζουν να αποδίδουν - ο Επενδυτικός Νόμος, καθώς και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στο 8% η ανεργία

Η απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2009 κατά 0,2%, το 2010 κατά 0,6% και το 2011 κατά 0,7%. Η ανεργία, λόγω της διεθνούς ύφεσης, προβλέπεται να αυξηθεί από 7,5% το 2008 σε 8,0% το 2009 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2011, οπότε και θα αρχίσει να μειώνεται.

Στο 3,7% το έλλειμμα

Ο προϋπολογισμός του 2009, που κατατέθηκε στη Βουλή το Νοέμβριο του περασμένου έτους, εκτιμούσε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2008 θα ήταν 2,5% του ΑΕΠ, δήλωσε ο υπουργός. «Ωστόσο, η ραγδαία επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος υποχρέωσε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναθεωρήσουν προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις για το 2008 και για το 2009, ακόμα κι αυτές που είχαν ανακοινωθεί μόλις πριν λίγους μήνες». Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, συνέχισε ο κ. Παπαθανασίου, το έλλειμμα για το 2008 ήταν 3,7% του ΑΕΠ, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων και - σε μικρότερο βαθμό - υπερβάσεων δαπανών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2009, καθώς «η επιβράδυνση της ανάπτυξης δημιουργεί στενότερα δημοσιονομικά πλαίσια ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει μια πολιτική, η οποία θα διασφαλίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και δεν θα οδηγήσει τη χώρα στην ύφεση».

Το 2010 το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,2%, για να βρεθεί κάτω από το 3% το 2011 (2,6%).

Εσοδα

Αναθεώρηση έγινε και για τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα έσοδα «λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα τελικά αποτελέσματα του 2008 και την πρόβλεψη για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος».

Ειδικότερα, οι εισπράξεις αναμένονται χαμηλότερες κατά 2,5 δισ. ευρώ περίπου, σε σύγκριση με την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΟ, το προβλεπόμενο ποσό της μείωσης, προκύπτει ως εξής:

- περίπου 600 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολογία (κυρίως των επιχειρήσεων λόγω μειωμένων κερδών το 2008)

- 1,6 δις. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη

- 220 εκατ. από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας.

- Οι επιστροφές φόρων θα είναι υψηλότερες κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά (επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ).

Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2009 θα ενισχυθούν από πηγές, όπως το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2008 για τα νοικοκυριά (το οποίο, όπως αναφέρθηκε, θα εισπραχθεί εντός του 2009), το μέρος των εισπράξεων από τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επίσης μεταφέρονται στο 2009, καθώς και τα έσοδα από τις φορολογικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί και παρά τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες στις αγορές, αναμένεται να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα