Στην ευέλικτη εργασία στρέφονται οι επιχειρήσεις

Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 13:15

Στις ΗΠΑ η ευελιξία στην εργασία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς λιγότεροι από το ένα τρίτο των εργαζόμενων ακολουθούν ευέλικτα ωράρια εργασίας.

Ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν το μοντέλο της ευέλικτης εργασίας και χρησιμοποιούν την τηλεργασία ή την εκ περιτροπής εργασία (job sharing) για να προσελκύσουν, να διατηρήσουν και να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους.

Καθώς ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων συρρικνώνεται δραματικά, οι πιστώσεις μειώνονται στο ελάχιστο και καταναλωτική ζήτηση υποχωρεί εν μέσω των μαζικών απολύσεων, οι ευέλικτες μορφές εργασίας προσφέρουν μια δοκιμασμένη λύση. Πολλές επιχειρήσεις, ωστόσο διστάζουν να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα, παρατηρεί η Κάθριν Σπένσερ Λι, περιφερειακή πρόεδρος της Half International που παρέχει λύσεις προσωρινής εργασίας και εργασίας εκ περιτροπής.

Ευελιξία στο χώρο εργασίας σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τις ώρες εργασίας τους ή να εργάζονται αποκλειστικά στο σπίτι. Το μοντέλο της ευέλικτης εργασίας δεν είναι καινούργιο, παρατηρεί το Reuters. H συγκεκριμένη πρακτική διπλασιάστηκε σε συχνότητα από το 1985 και στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αλλά έχει διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής του AARP, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται με τους πολίτες που υπερβαίνουν τα 50 έτη.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η ευελιξία στην εργασία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς λιγότεροι από το ένα τρίτο των εργαζόμενων ακολουθούν ευέλικτα ωράρια εργασίας, σύμφωνα με το AARP.

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, το ποσοστό μειώνεται δραματικά στα επίπεδα του 3% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Έλεν Γκαλίνσκι από το Ινστιτούτο Οικογενειακής Εργασίας των ΗΠΑ, αυτό εξηγείται λόγω της διστακτικότητας των εργαζομένων που αισθάνονται ανασφάλεια για τη δουλειά τους διστάζουν να αναζητήσουν εναλλακτικά μοντέλα εργασίας, καταλήγει το Reuters.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα