Βρετανία: Στα 1,2 δισ. λίρες το κόστος της χιονόπτωσης

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 11:46

Σε περίπτωση που η σφοδρή κακοκαιρία συνεχίσει να πλήττει τη χώρα, 2.000-3.000 επιπλέον επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία το πρώτο τρίμηνο του έτους, προειδοποιεί ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.

Στα 1,2 δισ. λίρες υπολογίζεται το κόστος της χιονόπτωσης που έπληξε χθες τη Βρετανία, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία της χώρας που βυθίζεται στην ύφεση, επισημαίνει η εφημερίδα The Guardian.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων, ένας στους πέντε εργαζόμενους δεν προσήλθαν στην εργασία τους, με αποτέλεσμα αρκετά καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών να παραμείνουν κλειστά.

Σε περίπτωση που η σφοδρή κακοκαιρία συνεχίσει να πλήττει τη χώρα, 2.000-3.000 επιπλέον επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία το πρώτο τρίμηνο του έτους, προειδοποιεί ο Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.

Μεγάλη ανακούφιση, ωστόσο, προσφέρει η χρήση του Διαδικτύου, καθώς πολλοί υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι, ενώ πολλοί Βρετανοί κάνουν τις δουλειές και τα ψώνια τους ηλεκτρονικά, σημειώνει ο Guardian.

Βιομηχανία

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν πολλές επιχειρήσεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς οι μετακινήσεις για το στόλο των φορτηγών ήταν εξαιρετικά δυσχερείς και σε αρκετές περιπτώσεις αδύνατες. Οι μηχανικοί του βρετανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών (BT) έδιναν τη δική τους μάχη με την κακοκαιρία και τις βλάβες, ενώ πολλοί από τους διευθυντές και το προσωπικό υποστήριξης εργάστηκαν από το σπίτι.

Μαζική μεταφορά

REUTERS
«Πάγωσαν» οι συγκοινωνίες στο Λονδίνο

«Πάγωσαν» οι συγκοινωνίες στο Λονδίνο

Στο στόχαστρο της σφοδρής χιονόπτωσης βρέθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας με αποτέλεσμα την ακύρωση πολλών δρομολογίων εντός και εκτός Λονδίνου. Τα αστικά λεωφορεία και οι συρμοί του μετρό στην πρωτεύουσα έμειναν σε μεγάλο ποσοστό ακινητοποιημένα, ενώ η Highways Agency που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους της χώρας επέδειξε ετοιμότητα επιστρατεύοντας εκχιονιστικά μηχανήματα για το καθάρισμα του οδικού δικτύου το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.

Λιανικός τομέας

Με τους υπαλλήλους αλλά και τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες μετακίνησης, τα καταστήματα λιανικής είδαν το σκληρότερο πρόσωπο του χιονιού. Κλειστά παρέμειναν 75 καταστήματα των Marks & Spencer στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία εξαιτίας έλλειψης προσωπικού. Με κατεβασμένα τα ρολά έμειναν επίσης τα περισσότερα καταστήματα στο εμπορικό κέντρου Westfield του δυτικού Λονδίνο, όπως και τα περισσότερα πολυκαταστήματα της πρωτεύουσας, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στις 3 μ.μ. μόνο 6 από τα 265 καταστήματα ήταν ανοιχτά.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Οι τοπικές αρχές στις νότιες και τις κεντρικές περιοχές της Αγγλίας επέμειναν στη λειτουργία των σημαντικών υπηρεσιών παρά τη σφοδρή χιονόπτωση που εγκλώβισε χιλιάδες εργαζόμενους στο σπίτι τους. Χιλιάδες σχολεία και εκατοντάδες βιβλιοθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, παρέμειναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ασφάλειες

Οι εκτροχιασμοί και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό των κλήσεων για οδική βοήθεια χθες στη Βρετανία, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι κλήσεις για βλάβες και επιδιορθώσεις αυτοκινήτων, με τους οδηγούς να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΜΜΕ

Παρότι μετέδιδαν ανελλιπώς την εξέλιξη των καιρικών φαινόμενων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας βρέθηκαν και αυτά στο μάτι του κυκλώνα. Πιο γρήγορα «έκλεισαν φύλλο» οι βρετανικές εφημερίδες χθες εν όψει της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις στις διανομές των εφημερίδων σε Λονδίνο και νοτιοανατολική Αγγλία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα