Βρετανία: Αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 12:20
UPD:12:34

Σε αύξηση τιμών κατά 5% προχώρησαν η Ford και η Vauxhall μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 2,3 εκατ. στερλινών.

Με οργή και έκπληξη υποδέχθηκαν οι Βρετανοί την ανατίμηση των αυτοκινήτων των δύο κατασκευαστών, μετά την παροχή 14 δισ. δολαρίων από το Αμερικανικό Κογκρέσο στους γίγαντες του κλάδου –μεταξύ των οποίων και η General Motors στην οποία ανήκει η Vauxhall– καθώς και την ανακοίνωση αντίστοιχου σχεδίου από τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία κατέγραψαν πτώση κατά 11% το 2008, ενώ για το μήνα Δεκέμβριο η υποχώρηση της ζήτησης διαμορφώθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 21%.

Εντονότατη κριτική ασκείται στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω των ευρύτερων ανησυχιών ότι τα πακέτα στήριξης του κλάδου δεν θα έχουν τελικό αποδέκτη τον φορολογούμενο. Οι εταιρείες από την πλευρά τους αποδίδουν την αύξηση του τιμολογίου τους στην υποχώρηση της στερλίνας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκινήτων που πωλούν οι δύο κατασκευαστές στη Βρετανία εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία κατέγραψαν πτώση κατά 11% το 2008, ενώ για το μήνα Δεκέμβριο η υποχώρηση της ζήτησης διαμορφώθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ του 21%. Σε ετήσιο επίπεδο, η Ford είδε τις πωλήσεις της να συρρικνώνονται κατά 7% ετησίως ενώ οι πωλήσεις της Vauxhall σημείωσαν πτώση 10%.

Ακόμη πιο ζοφερές είναι οι προβλέψεις για το τρέχον έτος, προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα. Στην Ευρώπη αναμένεται μείωση της παραγωγής αυτοκινήτων κατά 12%, ενώ στη Β. Αμερική εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν 17% λιγότερα αυτοκίνητα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα