«Η βρετανική οικονομία θα συρρικνώνεται μέχρι το δ’ τρίμηνο»

Σύμφωνα με έκθεση του Niesr
Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 09:39

Η βρετανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς ο κόσμος βιώνει τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το National Institute of Economic and Social Research (Niesr).

Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί το 2009 κατά 2,7%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση της τάξεως του 0,9%. Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί, σύμφωνα με το Niesr, κατά 0,5%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 60 χρόνων.

Όπως ανακοίνωσε, άλλωστε, η Nationwide Building Socitey, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών, υπό το βάρος των μαζικών απολύσεων στη χώρα.

«Η βρετανική οικονομία έχει εισέλθει σε μία σοβαρή ύφεση», τονίζει ο Σάιμον Κίρμπι, οικονομολόγος του Niesr, εκτιμώντας πως «οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών θα είναι βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην ύφεση».

Οι ανωτέρω προβλέψεις δείχνουν πως η ύφεση στη Βρετανία, η οποία ξεκίνησε το τρίτο τρίμηνο του 2008, θα συνεχιστεί και το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Σε περίπτωση που επαληθευθεί το σενάριο αυτό και υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, θα επαναληφθεί, σε διάρκεια, η ύφεση της περιόδου 1990-1991.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα