Προειδοποίηση ΒΕΘ για απολύσεις και «λουκέτα»

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 17:09

Έτοιμες να προχωρήσουν σε απολύσεις το επόμενο διάστημα δηλώνουν τρεις στις δέκα βιοτεχνικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ενώ ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγόπουλος προειδοποιεί πως, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, το 2010 θα βρει με «λουκέτο» το 30% των μελών του Επιμελητηρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν γίνει απλή αναγωγή του ποσοστού αυτού στα 19.000 ενεργά μέλη του ΒΕΘ, τότε από τα μητρώα του θα διαγραφούν λόγω κλεισίματος περίπου 5.000-6.000 επιχειρήσεις.

Πάντως, το 65,9% των βιοτεχνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι προς το παρόν θα κρατήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, ενώ υπάρχει και ένα 3,9%, που προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Interview την περίοδο 29/1/2009-2/2/2009, σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης βιώνει το 78,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα ενώ το 20,2% απαντά ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει λίγο/καθόλου το τζίρο της επιχείρησης του.

Tα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα του Νοεμβρίου ήταν 69% (αυτοί που απάντησαν ότι ο τζίρος τους έχει επηρεαστεί) και 31% (αυτοί που απάντησαν λίγο/καθόλου).

Το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι οι πωλήσεις τους έχουν περιορισθεί. Η μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων αγγίζει κατά μέσο όρο το 40% ενώ όπως αποκαλύπτει η έρευνα έγιναν αναφορές για περιορισμό πωλήσεων που φτάνει στο 90%.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για το πώς βλέπουν οι μικρομεσαίοι το μέλλον των επιχειρήσεών τους καθώς στην ερώτηση «Τι εκτιμάτε για τον τζίρο της επιχείρησης σας για το επόμενο εξάμηνο;» το 55% των συμμετεχόντων τόνισε ότι προβλέπει συρρίκνωση, το 34% καμία μεταβολή και το 11% αύξηση.

Έρχονται απολύσεις

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε απολύσεις το επόμενο διάστημα δηλώνουν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες, ενώ μόλις το 3,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι θα κάνει προσλήψεις. Το 65,9% δήλωσε ότι θα διατηρήσει σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων του.

Παράλληλα με τη χρηματοπιστωτική κρίση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το παραεμπόριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 47,7% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι επηρεάζεται πολύ/αρκετά ενώ το 50, 1% λίγο/καθόλου.

Καταλυτικά για το τζίρο των επιχειρήσεων ήταν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν, στις αρχές Δεκεμβρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή ροή της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους ενώ το 27,8% ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο τα έσοδα τους μειώθηκαν.

Αναφορικά με το αν οι κινητοποιήσεις των αγροτών είχαν επίπτωση στον τζίρο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα το 44% απάντησε θετικά και το 56% αρνητικά.

Στην ερώτηση «οι κινητοποιήσεις των αγροτών είχαν επιπτώσεις στη δραστηριότητα της επιχείρησής σας;» το 54% απάντησε ‘όχι’ και το 46% ‘ναι’.

Δυσαρέσκεια για το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ

Στην ερώτηση ‘είστε ενημερωμένος σχετικά με το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) που αφορά σε άτοκα και εγγυημένα κεφάλαια κίνησης’ το 56% απάντησε ότι το γνωρίζει ενώ το 44% ότι δεν έχει ενημερωθεί.

Το 75,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι είναι λίγο/καθόλου ικανοποιημένο από τη συνεργασία του με τις τράπεζες αναφορικά με την χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Μάλιστα το 57,8% απάντησε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο ενώ μόλις το 2,4% ότι είναι πολύ ικανοποιημένο.

Εγγραφές - Διαγραφές

Μπορεί το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών το 2008 για το ΒΕΘ να ήταν θετικό ωστόσο οι εγγραφές υποχώρησαν στις 1.442 έναντι 1.941 το 2007 καταγράφοντας συρρίκνωση κατά 25,7%. Αύξηση σημείωσαν οι διαγραφές του 2008 φτάνοντας τις 1.189 έναντι 1.087 το 2007. Οι βασικότεροι χαμένοι της περσινής χρονιάς ήταν τα είδη ένδυσης με 258 διαγραφές ενώ ακολούθησαν τα συνεργεία, ναυπηγεία με 118 διαγραφές. Τα σκήπτρα στις εγγραφές για την προηγούμενη χρονιά κράτησαν τα οικοδομικά επαγγέλματα με 226 νέες εισόδους στα μητρώα του ΒΕΘ και ακολούθησαν οι διάφορες υπηρεσίες με 213 νέες εγγραφές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα