Qantas: 20% πτώση των μετοχών

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 07:22
UPD:09:38

Απώλειες έως 20% σημείωσαν κατά τη σημερινή τους διαπραγμάτευση στο Σύδνεϋ οι μετοχές της Qantas Airways, μετά την πώληση νέων μετοχών στο χαμηλότερο επίπεδο της κλίμακας τιμής προς τους επενδυτές, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την προοπτική ζήτησης ταξιδίων.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας πούλησε νέες μετοχές συνολικής αξίας 500 εκατ. δολ. Αυστραλίας (325 εκατ. δολ. ΗΠΑ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η χρηματιστηριακή αξία της Qantas έχει υποχωρήσεις στα 3,7 δισ. δολ. Αυστραλίας, σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών, μετά την αποτυχία των μετόχων να αγοράσουν μετοχές αξίας 11,1 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η αεροπορική εταιρεία άντλησε κεφάλαια προκειμένου να πληρώσει τα νέα αεροσκάφη αξίας 35 δισ. δολ. Αυστραλίας, καθώς το υψηλότερο κόστος καυσίμων και η μείωση της ζήτησης για ταξίδια προκάλεσαν πτώση των κερδών κατά 66%. Η παγκόσμια ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά τα επαγγελματικά και τα ταξίδια αναψυχής, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της France-KLM Group, της British Airways Plc και της All Nippon Airways Co., να προβλέψουν ζημίες.

Οι μετοχές της Qantas υποχώρησαν έως 45 σεντς και διαπραγματεύθηκαν 17% χαμηλότερα στο 1,895 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:48 μ.μ. Η αεροπορική εταιρεία έχει ελλείμματα 4 δισ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η πώληση νέων μετοχών εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα μετρητά της στα 3,3 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η Qantas πούλησε 270,3 εκατ. μετοχές προς 1,85 δολ. Αυστραλίας η μία. Προσέφερε μετοχές σε οργανισμούς στην τιμή από 1,80 έως 1,95 δολ. Αυστραλίας η μία, σύμφωνα με δύο ανθρώπους, οι οποίοι επικαλέστηκαν το έγγραφο των όρων πώλησης των μετοχών. Η τελική τιμή ήταν 19% χαμηλότερη από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Air France-KLM, και η βρετανική British Airways ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι ενδέχεται να εμφανίσουν ζημίες το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Διεθνώς, ο αριθμός των ταξιδιωτών με εισιτήρια πρώτης θέσης και business μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, και κατά 11,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την International Air Transport Association (ΙΑΤΑ).

Τα καθαρά κέρδη της Qantas μειώθηκαν 210 εκατ. δολ. Αυστραλίας το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και μείωσε το μέρισμά της στα 6 σεντς ανά μετοχή από 18 σεντς το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για ετήσια κέρδη 500 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Οι επενδυτές με επικεφαλής την Macquarie Bank εγκατέλειψαν την προσφορά εξαγοράς της Qantas τον Μάιο του 2007 μετά την αποτυχία της στήριξης του 70% των μετόχων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα