Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωση επιτοκίων στο 1%

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 14:00
UPD:14:01

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που συστήθηκε η τράπεζα, το 1964.

Πιο κοντά στο μηδέν έφερε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που συστήθηκε η τράπεζα, το 1964.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συμβατικά «εργαλεία» νομισματικής πολιτικής χάνουν την ικανότητά τους να στηρίξουν την παραπαίουσα βρετανική οικονομία, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν έχει δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να δαπανήσουν έως 50 δισ. στερλίνες σε ομόλογα και εμπορικά χρεόγραφα.

Ενδεικτικά της δυσμενούς κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, ενώ ο πληθωρισμός σημείωσε πτώση – ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι η BoE έχει μειώσει το επιτόκιό της συνολικά κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Οκτώβριο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το έχει μειώσει στην κλίμακα 0 έως 0,25%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να το διατηρήσει αμετάβλητο σήμερα, στο 2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα