Συναίνεση έναντι της κρίσης ζητεί ο πρωθυπουργός

Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 20:24
UPD:06/02/2009 00:00

Oι περιστάσεις απαιτούν από όλους να αποδείξουμε έμπρακτα υπευθυνότητα, ωριμότητα και σοβαρότητα προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Συναίνεση έναντι της διεθνούς κρίσης, που «τώρα χτυπάει την πόρτα της χώρας μας» ζήτησε από τα κόμματα ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε απόψε.

«Καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της, απαιτείται ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση, όπου οι κοινωνικές ομάδες στις διεκδικήσεις τους συνπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο, όπου αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Πρόσθεσε ακόμη πως οι περιστάσεις απαιτούν από όλους να αποδείξουμε έμπρακτα υπευθυνότητα, ωριμότητα και σοβαρότητα προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση.

Αφού ανέφερε πως πανίσχυρες οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση, ότι οι εκτιμήσεις της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναθεωρούνται διαρκώς προς το χειρότερο καθώς και ότι σε όλη την Ευρωπη τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας αναπροσαρμόζονται, επισήμανε πως το ίδιο κάνουμε και εμείς. «Το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα αυτά με ξεκάθαρο σχέδιο» συνέχισε και εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορούμε «να αποτρέψουμε τις πιο βαριές επιπτώσεις τις κρίσης φτανει να συνειδοποιησουμε όλοι την πραγματικότητα, να κατανοήσουμε αφενός πως δεν υπάρχουν έυκολες λύσεις και αφετέρου πως μονο μια σταθερή υπεύθυνη πολιτική μπορεί να περιορίσει τις συνεπειες αλλά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο. Αυτήν την πολιτική εφαρμόζουμε».

Επιλέγουμε μεγίμα πολιτικής που στόχο έχει να περιορίσει της συνέπειες της «διεθνους καταιγίδας» αλλά και σε δέυτερο στάδιο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση, συμπλήρωσε, αναφερόμενους στους τρεις άξονες της στρατηγικής για την οικονομία:

-Διατήρηση της ανάπτυξης, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, για τη δύσκολη χρονιά που διανύουμε, αλλά με σταθερή αύξηση τα επόμενα χρόνια. Αιχμή του δόρατος, στην κατεύθυνση αυτή, είναι το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της Οικονομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Ελληνα και, ιδίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

-Δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκράτηση των δαπανών, μηδενισμό της σπατάλης, δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η πολιτική για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι αυστηρή και όχι ευχάριστη. Είναι όμως κρίσιμη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. ¶λλωστε, στόχος μας είναι η μείωση αυτή να μη γίνει απότομα αλλά σταδιακά, έτσι ώστε να περιορισθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις.

-Στήριξη των ασθενέστερων με κάθε εφικτό μέτρο στα όρια αντοχής της οικονομίας μας. Πρώτο μέλημά μας είναι η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, στις ομάδες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτες. Η κοινωνική συνοχή είναι βασική διάσταση της πολιτικής μας.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να το κατονομάσει: «Οι δρόμοι της πολιτικής - το είπα πολλές φορές - είναι δύο: Ο δρόμος της υπευθυνότητας και ο δρόμος της ανευθυνότητας. Κάποιοι υπόσχονται εύκολες και ανέξοδες λύσεις. Τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν. Τέτοιοι δρόμοι θα οδηγούσαν σε τραγικά αδιέξοδα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα