Με θετικό πρόσημο άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές δίνει το χθεσινό ράλι της Wall Street εν αναμονή της έγκρισης του σχεδίου διάσωσης και της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300, που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές μετοχές, βρισκόταν νωρίτερα στις 816,86 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,8%. Το τρέχον έτος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,8%, ενώ το 2008 ο δείκτης σημείωσε ζημίες της τάξης του 45% εξαιτίας της διεθνούς κρίσης που παρέσυρες πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε βαθιά ύφεση.
Ο σημαντικότερος παράγοντας ενίσχυσης του δείκτη ήταν οι τράπεζες, με τις BNP Paribas, Barclays και UBS να σημειώνουν άνοδο μεταξύ 1,7% και 3,6%.
Το χθεσινό ράλι των αμερικανικών χρηματιστηρίων οφείλεται κυρίως στην πεποίθηση των επενδυτών ότι το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας, ύψους 900 δισ. δολαρίων, θα παράσχει στήριξη στο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα επιφέρει μεταρρυθμίσεις στη λογιστική με αποτέλεσμα τον περιορισμό των διαγραφών και την τόνωση του δανεισμού.
Σήμερα, η υποβολή του σχεδίου διάσωσης στη Γερουσία αναμένεται να εγείρει αντιδράσεις, η έγκρισή του, ωστόσο, θεωρείται αρκετά πιθανή από τον ηγέτη της πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ.
«Επικρατεί έντονη αισιοδοξία ότι η Γερουσία θα εγκρίνει το πακέτο που προτείνει ο Ομπάμα», αναφέρει ο Μπέρναρντ Μακ¶λιντερ, υπεύθυνος στρατηγικής στη NCB Stockbrokers του Δουβλίνου. «Η τρέχουσα κερδοφορία και τα οικονομικά δεδομένα, όμως, κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι».
¶νοδο 14% σημειώνει η μετοχή της Volvo, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φορτηγών, παρότι αναμένεται να αιφνιδιάσει την αγορά με την ανακοίνωση λειτουργικών ζημιών για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η υποχώρηση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των παραγγελιών και η Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο εντός του έτους.
Στις 15.30 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανακοινωθούν τα μηνιαία στοιχεία των μισθολογίων πλην του αγροτικού τομέα που θα δώσουν ενδείξεις σχετικά με την έκταση της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι ζοφερές καθώς υπολογίζεται ότι τον Ιανουάριο 525.000 εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στο δρόμο.