Fortis: «Όχι» μετόχων στην εξαγορά από BNP Paribas

Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2009 16:31
UPD:17:46

Η μεγαλύτερη μέτοχος στην Fortis, κινεζική ασφαλιστική Ping An, πρόκειται να ψηφίσει κατά της συμφωνίας για την εξαγορά της από τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas κατά τη γενική συνέλευση της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σήμερα, απόφαση που ενδεχομένως αποβεί κρίσιμη για το μέλλον της τράπεζας.

Η συνέλευση της Τετάρτης θα είναι εξόχως κρίσιμη για τον τραπεζικό κλάδο του βελγο-ολλανδικού ομίλου κι η ψήφος της Ping An, που έχει το 5% της Fortis θα αποβεί αποφασιστική. Στις τελευταίες συνελεύσεις τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, είχε παρευρεθεί μόνον το 23% των μετόχων.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή της να ψηφίσει «όχι», η κινεζική ασφαλιστική τονίζει πως κατΆ αρχήν οι αποφάσεις για την πώληση μετοχών της Fortis που έλαβε από τις αρχές Σεπτεμβρίου η βελγική κυβέρνηση «όχι μόνον κατέστρεψαν την μετοχή της Fortis, αλλά έβλαψαν επίσης σοβαρά και τα συμφέροντα των μετόχων της» και πως «αυτού του είδους οι συναλλαγές δεν έκαναν σεβαστές τις αρχές για την καλή διοίκηση της Fortis».

Ήδη οι δικηγόροι των μικρομετόχων, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Fortis, συμβουλεύουν να ψηφίσουν όχι στη συνέλευση της Τετάρτης, που θα πρέπει νΆ αποφασίσει για τρία θέματα: την εθνικοποίηση από τΆ ολλανδικό κράτος του βασικού πυρήνα των δραστηριοτήτων της στην Ολλανδία, την εθνικοποίηση από το βελγικό κράτος της εκεί Fortis, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, και την πώληση του 75% της τελευταίας στην BNP Paribas.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα