Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 13:31
UPD:13:41

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (9-10/2/2009) αντίστοιχα.

O Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup σήμερα το απόγευμα, ο Υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και οι συνέπειες τους για τα δημόσια οικονομικά. Επίσης, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εφαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης των προγραμμάτων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

2. Προετοιμασία της Συνόδου της G 7 και της Συνόδου G 20

Εν όψει της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της G 7 καθώς και της Ευρωπαϊκής Συνόδου, στις 22 Φεβρουαρίου, για την προετοιμασία της G 20, θα διατυπωθούν οι βασικές θέσεις της Ευρωζώνης όσον αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν επίσης οι τρέχουσες εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και το ζήτημα των ανισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

3. Πολιτικές για την αγορά εργασίας

Η συζήτηση θα αφορά τις πολιτικές στην αγορά εργασίας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων στην απασχόληση και στην ανεργία από την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Προετοιμασία της Συνόδου του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Μαρτίου 2009)

α. Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης

Θα συζητηθεί έκθεση, με την οποία γίνεται μια πρώτη αξιολόγηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, στο πλαίσιο των εθνικών Σχεδίων Οικονομικής Ανάκαμψης.

β. Συνεισφορά του Συμβουλίου ECOFIN στα συμπεράσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Έγγραφο Βασικών Θεμάτων

Το προσχέδιο του Εγγράφου Βασικών Θεμάτων εστιάζει στην τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση και λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, κάνοντας αναφορά στις ενέργειες που έχουν ληφθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις Κυβερνήσεις.

γ. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Η Τσεχική Προεδρία έχει προτείνει ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο θα επιχειρηθεί έως τον Μάρτιο του 2009 να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε κοινοτικό επίπεδο για τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν ένα νέο σύστημα μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

2. Γενικός Προϋπολογισμός της Ε.Ε.: Διαδικασία χορήγησης απαλλαγής αναφορικά με την εφαρμογή του προϋπολογισμού για το 2007

Η διαδικασία χορήγησης απαλλαγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εμπλέκει τα τρία κοινοτικά όργανα που συμμετέχουν στην κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού (Συμβούλιο, Ε. Κοινοβούλιο και Ε. Επιτροπή), καθώς και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) που ασκεί τον «εξωτερικό έλεγχο» των δαπανών της ΕΕ.

3. ¶λλα θέματα: Ανοιχτές πωλήσεις (short selling)

Αναμένεται, κατόπιν αιτήματος της Ολλανδίας, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων των Υπουργών Οικονομίας για το θέμα των «ανοιχτών πωλήσεων» (short – selling).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα