Βουλγαρία: «Πλήγμα η είσοδος στην Ευρωζώνη»

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 10:14

«Η κρίση ήδη χτύπησε τη Βουλγαρία, η κρίση είναι εδώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Πέταρ Ντιμιτρόφ, στη διάρκεια ομιλίας του σε φόρουμ για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ, οι πωλήσεις της βουλγαρικής βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 13,2 % ενώ ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν η χημική βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία και η μεταλλουργία. Επίσης, η κατανάλωση των ενεργειακών πόρων παρουσιάζει μείωση (19,5% μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου και 7% στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας).

Πάντως, ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να κρατά - κατά τον κ. Ντιμιτρόφ - «αντιστάσεις», καθώς παρουσιάζει σταθερότητα και δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος (πέρυσι τα κέρδη των τραπεζών προσέγγισαν τα 1,4 δισ. λέβα ή 700 εκ. ευρώ).

Αναφερόμενος σε έργα του ενεργειακού τομέα, ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε τα σχέδια ανάπτυξης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, του αγωγού South Stream, καθώς και τη σύνδεση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου με εκείνα της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Παράλληλα, ο κ. Ντιμιτρόφ, ανακοίνωσε την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας "General Electric" να επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία.

Για την είσοδο της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ο Βούλγαρος υπουργός τόνισε - μεταξύ άλλων - πως η χώρα θα διατηρήσει τη σημερινή εισοδηματική πολιτική αυστηρών περιορισμών και πειθαρχίας έως ότου ενταχθεί στο ευρώ, «όποτε και αν γίνει αυτό», ανέφερε. Ο υπουργός επεσήμανε ότι το μόνο κριτήριο του Μάαστριχτ για την εισαγωγή στην ευρωζώνη που η Βουλγαρία δεν καλύπτει είναι αυτό του πληθωρισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα