Αιθιοπία: Πλήγμα στις εξαγωγές λουλουδιών

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 12:54

Το 60% του στόχου των 298 εκατ. δολ. αποτέλεσαν τα έσοδα της Αιθιοπίας από την εξαγωγή λουλουδιών τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς η παγκόσμια ύφεση έβλαψε τον εν λόγω κλάδο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση αξιωματούχου της κυβέρνησης.

Το κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής εισέπραξε 177,6 εκατ. δολ. την προαναφερόμενη χρονική περίοδο από την πώληση περίπου 1,5 δισ. μίσχων, σύμφωνα με επιστήμονα του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, υπεύθυνου του τομέα φυτοκομίας.

«Ακόμη και εάν η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιωθεί θα είναι δύσκολο για την Αιθιοπία να πετύχει τον στόχο των 207 εκατ. δολ. το ημερολογιακό έτος του 2009», είπε ο ίδιος.

Αξιωματούχοι του τομέα φυτοκομίας της χώρας εξέφρασαν φόβους στα τέλη του 2008 ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα βλάψει τον κλάδο καθώς οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές ειδών πολυτελείας.

Σήμερα πηγή της κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας της Αιθιοπίας είπε ότι δύο φυτώρια που ανήκουν σε ισραηλινή εταιρεία δημοπρατήθηκαν μετά την αποτυχία τους να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια.

¶λλη πηγή ανέφερε ότι άλλα τρία φυτώρια βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και ενδέχεται να πουληθούν σύντομα.

Η κυβέρνηση προσέφερε φοροαπαλλαγές για να προσελκύσει επενδυτές στον κλάδο της φυτοκομίας. Περισσότερες από 100 τοπικές και ξένες μονάδες του κλάδου σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους και η χώρα ελπίζει τώρα στις εξαγωγές καφέ οι οποίες μέσα στην επόμενη πενταετία θα είναι ύψους 1 δισ. δολ. ετησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα