Κ. Χατζηδάκης: Ο αγώνας κατά της αισχροκέρδειας θα συνεχιστεί

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 13:50
UPD:13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους τέσσερις άξονες πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος Απριλίου τα περισσότερα νομοθετήματα και δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και δρομολογηθεί.

Ειδικότερα, οι άξονες αυτοί είναι η στήριξη της αγοράς και η ενίσχυση της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας, η προστασία του καταναλωτή και η εποπτεία της αγοράς, οι επενδύσεις στην ενέργεια και η έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια και η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θέλω να κάνω κριτική σε κανέναν

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θέλω να κάνω κριτική σε κανέναν

Αναφερόμενος στις πολύ συχνές αναφορές σε ανατιμήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε πως «κάπου έχει παραγίνει το θέμα των ανατιμήσεων στα καύσιμα» και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς για να προωθηθούν προς υλοποίηση οι προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά πετρελαιοειδών.

«Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας σε σχέση με τα πετρελαιοειδή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως υπογράμμισε, στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΑΝ εντάσσονται η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η αντιμετώπιση των καρτέλ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται μέχρι το Μάρτιο να έχει περάσει από τη Βουλή ο νέος νόμος για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που ετοιμάζει το υπουργείο με σκοπό την αναβάθμισή της.

«Η Επιτροπή κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει τη δουλειά της διότι είναι βασικό όπλο της κοινωνίας κατά των καρτέλ. Έχει σε εξέλιξη σημαντικές υποθέσεις και σκοπός μας είναι να την ενισχύσουμε θεσμικά και να ενισχύσουμε τη στελέχωσή της για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το ΥΠΑΝ στον έλεγχο της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και καταχρηστικές επιχειρηματικές συμπεριφορές.

«Όσες επιτυχίες και να έχουμε σε όλα τα μέτρα που θα λάβουμε στο προσεχές διάστημα, αν αποτύχουμε στον τομέα της εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή τότε θα είναι σα να έχουμε αποτύχει στο σύνολο του έργου μας», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο αγώνας κατά της αισχροκέρδειας θα συνεχισθεί, τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι στις περιπτώσεις των μη δικαιολογημένων ανατιμήσεων τα ονόματα των εταιρειών που ακολουθούν αυτή την πολιτική θα δημοσιοποιούνται με στόχο την ενημέρωση του καταναλωτή.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι προωθείται διαδικασία μετατάξεων και μελλοντικά προσλήψεων για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς (ΥΠΕΑ) και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση νέου συστήματος Παρατηρητηρίου Τιμών, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μηχανημάτων σε περιοχές της Αθήνας για σύγκριση τιμών.

Μέχρι το Μάρτιο εκτιμά ότι θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρείες, τον Απρίλιο θα έχει δημιουργηθεί ένας τετραψήφιος αριθμός -γραμμή ενημέρωσης τραπεζικών προϊόντων, ενώ σχεδιάζονται διάφορες δράσεις για την Εβδομάδα Καταναλωτή 9-13 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συνάντηση αύριο το μεσημέρι με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης θα είναι η πορεία υλοποίησης των δανειοδοτήσεων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, μέχρι χθες είχαν εγκριθεί περισσότερες από 5.200 αιτήσεις ενώ το υπουργείο σχεδιάζει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να προχωρήσουν και νέα προγράμματα για μικρομεσαίους.

Επίσης, μέχρι τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν οι δράσεις του ΕΣΠΕ, θα προκηρυχθεί σημαντικό μέρος των δράσεων του ΕΠΑΝ 2 και στο πρόγραμμα «επιχειρώ 2009» θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα ειδικά προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, συνεργείων επιχειρήσεων, ασφάλειας στους χώρους εργασίας και προγράμματα στήριξης ειδικών ομάδων όπως ανέργων μεγάλης ηλικίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα