ΠΑΣΟΚ: Η χώρα περιμένει αποτελέσματα και όχι διαλόγους από μηδενική βάση

Απάντηση Χρυσοχοΐδη στον υπουργό Ανάπτυξης
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 16:36
UPD:17:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Ελλάδα δεν περιμένει από μία κυβέρνηση 5 ετών διάλογο από μηδενική βάση για κανένα θέμα. Περιμένει έργα, αποφασιστικότητα, αποτελέσματα, ταχύτερους ρυθμούς. Ο διάλογος από μηδενική βάση υπονοεί ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας ως έχοντες μηδενική μνήμη και μηδενική νοημοσύνη».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την οποία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για την κατάσταση με τις τιμές στην αγορά, όσο και για τα επιτόκια των τραπεζών και την πολιτική στον τομέα της ενέργειας.

Σχολιάζοντας τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέκρινσε τις επιχειρήσεις -πολυεθνικές και μη- της εγχώριας βιομηχανίας τροφίμων, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, παρά την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, κερδοσκοπούν ακόμη και όταν εμφανίζουν μειώσεις τιμών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα, την περίπτωση του ελαιολάδου, το οποίο ενώ φέτος παρουσιάζει μείωση 20% στις τιμές παραγωγού, φτάνει στον τελικό καταναλωτή μειωμένο μόλις κατά 3,8%.

PASOK WEB RADIO

Όσον αφορά τα τραπεζικά επιτόκια, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρατήρησε ότι τη στιγμή που στην Ευρώπη το κόστος του χρήματος μειώνεται δραστικά, η κίνηση των επιτοκίων στην Ελλάδα θυμίζει τον κλάδο των πετρελαιοειδών, όπου οι διεθνείς μειώσεις των τιμών περνούν στην εγχώρια αγορά με καθυστέρηση και αφού κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των καταναλωτών.

Στις αρχές Ιανουαρίου 2009, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στην Ελλάδα είχαμε το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 14,83%, το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 8,76%, το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός έως 5 έτη, 9,49% και το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 7,13%.

Αντίστοιχες αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, πρόσθεσε, εμφανίζονται να υιοθετούν οι τράπεζες και στην περίπτωση των πιστωτικών καρτών. «Ενώ στην Ευρώπη έχουμε μια δραματική αποκλιμάκωση των επιτοκίων του "πλαστικού χρήματος", στη χώρα μας το ΣΕΠΠΕ κινείται μεταξύ 17-22,6%», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τέλος, αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης ότι ομολογεί κυνικά πως μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, απέτυχε η ενεργειακή πολιτική και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, ενώ η χώρα δεν διαθέτει κανένα σχεδιασμό για το μέλλον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα